Chilinsiemeniä!

maanantai 7. joulukuuta 2009

On taas se aika vuodesta, että siemenliikkeiden luettelot alkavat kiinnostaa. Ensi kesän kasvatuksia on aika suunnitella. Pitkän kasvukauden chilit, kuten pubescensit olisi hyvä kylvää jo joulukuussa, jos vain sisällä lämpimässä ja valoisassa riittää tilaa esikasvatukseen. Huhtikuussa ne nimittäin ovat jo aika isoja. On myös mukavaa kylvää joku nopea lajike aikaisin, jotta jo keväällä saa tuoretta chiliä. Aikataulua kuvaa hyvin sanontani: "Jouluksi taimelle, Vapuksi pöytään". Kesäkauden chilit kylvän vasta parin kuukauden päästä.

Olen siis selannut siemensivuja, vaikka oikeastaan en tarvitsisi yhtäkään uutta lajiketta. Aika moni talvehtii ja vaatii keväällä paljon tilaa ja minulla on runsaasti kokeilemattomia siemeniä edellisistä tilauksista. Aina niitä tulee hankituksi liikaa ja on suoritettava ankaraa karsintaa, kun kasvatustila on rajallinen. Kun kuitenkin tiedän asian olevan ajankohtainen ja kiinnostavan monia muitakin, tein pienen listan chilinsiementen ostopaikoistani.

Kotimaiset Chilimaailma ja Fatalii ovat toivottavasti jo tiedossasi. Chilimaailmasta saa pieniäkin eriä, Fataliilla on valtava valikoima ja hyviä paketteja. Kotimaista pitää suosia, jos se on mahdollista. Laatu on hyvää ja palvelu parasta luokkaa.

Ulkomaisista ilmeisesti suurin on amerikkalainen Reimer Seeds, mistä löytyy esimerkiksi toista sataa erilaista "habaneroa", ja runsaasti chilejä eksoottisista maista. Parin tilauksen jälkeen olen vannonut, että en enää koskaan tilaa sieltä. Suosikkilajikkeet voivat olla ihan OK, mutta harvinaisempia löytöjä etsivä voi pettyä pahasti. Intialaisista maalaislajikkeista iti vaivoin puolet, osa tosin vääriä lajikkeita ja kaikki frutescensiksi merkityt olivat annuumeja. Reimersiltä tilatuista perulaisista en saanut ainuttakaan taimea aikaiseksi. Siemenet eivät itäneet millään metodilla. Siemeniä oli kyllä runsaasti pusseissa, mutta kun yksikään ei idä, ei se auta. Määrä ei korvaa laatua. Hyviä siemeniä riittää viisi tai kolmekin. Miksi vannoin, enkä valittanut? Siemenet ovat lopulta aika halpoja ja Reimerillä on sellaiset ohjeet idätykseen ja omia lisätarvikkeita myytävänä, että en katsonut tarpeelliseksi ryhtyä rettelöimään.

Varsinkin harrastusta aloittavalle erinomainen englantilainen siemensivusto on South Devon Chillifarm. Lajikkeita ei ole kovin paljon, mutta ne ovat hyvin esillä ja palvelu pelaa. Kaikki itivät ja olivat oikein. Toinen, monipuolisempi englantilainen on Nicky's Nursery Sieltä löytyy itäviä intialaisiakin sekä hyvin halpoja tarjouksia. The Chilli Pepper Companysta on myös hyviä kokemuksia. Valikoima on hieman erilainen kuin Nickyllä, joten nämä täydentävät toisiaan. Englannista saa myös pieniä eriä kohtuullisilla postimaksuilla. Siellä on näköjään menossa tarjousviikot. Puolella punnalla (0,55€) saa joitakin siemenpusseja.

Australiasta tilasin viime vuonna ja tutustuin John the Chillimaniin, John Leoneen, joka neuvoi ostoksissa auliisti. Kesällä, kun kerroin saaneeni vääriä siemeniä, mutta lajikkeesta, josta pidin, hän tunnisti lajikkeen kuvan perusteella ja vaati saada lähettää minulle alun perin tilaamaani, vaikka sitä olisi luultavasti ollut pussin muissa siemenissä. Kirje tuli parin viikon päästä. Erittäin hyvää palvelua ja itäviä siemeniä.

Amerikkalaisista parempi vaihtoehto on Vladan Smiciklasin Rainbowchiliseeds, jossa tosin on aika hankalasti selattava luettelo. Joissakin eksoottisissa lajikkeissa oli itämisongelmia täälläkin ja pari väärää lajiketta pussissa, mutta tilaajalahjat osoittautuivat niin kiinnostaviksi, että ei se haitannut.

Saksasta tilasin vuosi sitten perulaisia rocotoja Pepper-Kingin chilikaupasta. Heillähän on kastikkeita ja ajoittain tuoreita chilejäkin tarjolla. Pubescensin siemeniä siellä on kunnioitettavat 25 lajiketta. Neljästä kylvämästäni lajikkeesta kaksi tuotti hyvin satoa, toiset kaksi olivat ilmeisesti vääriä lajikkeita tai risteytyneitä. Kaikki siement itivät. Reilusti kauppa ilmoittaa jokaisen lajikkeen kohdalla, että se ei vastaa siementen lajikepuhtaudesta. Ehkä heillä pörrää mehiläisiä chilitarhassa.

Jos näistä ei vielä löydy sopivaa siementä, voit kokeilla Googlea. Hakukenttään lajikkeen nimi ja capsicum tai chili seeds. Sieltä niitä vaihtoehtoja löytyy lisää.

Lisäys 3.12.2012
Kun tätä sivua luetaan jatkuvasti vuosia sen kirjoittamisen jälkeenkin, päätin lisätä vielä yhden tilausosoitteen. Saksalainen Peter Merle viljelee chilejä ja pitää siemenkauppaa Kanarian saarilla ja valikoima on todella laaja, toimitukset täsmällisiä ja lajikkeet yleensä oikeita. Vain kerran olen saanut huonosti itäviä siemeniä. Semillas on yrityksen nimi.

2 kommenttia:

ikke kirjoitti...

Kysyin meilitse tuolta Chilimaailman Samilta siementen saatavuudesta kun sivuja ei ole hetkeen päivitetty, lupaili ennen joulua laittaa uutuudetkin esille.

Blogiasi on ilo seurata, jatka samaan malliin :)

Chilivaari kirjoitti...

Paljon siellä olikin loppuunmyytyjä varsinkin chinenseissä. Sehän on tietysti iloinen asia, jos se kertoo harrastuksen yleistymisestä. Jos vanhat merkit paikkaansa pitävät, noita "out of stock" lappuja alkaa ilmestyä isompienkin kauppojen sivuille runsaasti helmi- maaliskuussa. Siksi nyt on hyvä aika paneutua ensi vuoden lajikkeisiin.