Cajamarca

perjantai 15. tammikuuta 2010

Cajamarca on minulle ainoa uusi chinense tänä vuonna. Onhan noita kasvamassa vanhastaan: amppelissa Habanero, puumainen Aji Chombo, Bhut Jolokia ja pikkuinen Biquinhokin vielä punertaa ikkunalla. Tämä taimi pääsi venähtämään sirkkalehdille asti kymmenessä päivässä talouspapaperilla kun multa on jäässä ulkona. Ostin tänään kukkamultaa lähikaupasta.

Cajamarca on kaupunki Perussa, Oulun kokoinen, melkein kolmen kilometrin korkeudessa Andeilla. Itse chilistä en paljon tiedä, mutta kotipaikasta voisi päätellä sen kestävän viileää ilmastoa. Patahontasin blogissa oli viime vuonna siitä kuva, josta kiinnostukseni heräsi. Saat kelata linkkiä pitkästi alaspäin löytääksesi sen, mutta en viitsinyt lainata luvatta toisten kuvia, kun omia ei vielä ole. Siinä kuvassa chilit ovat vielä raakoja, kypsänä sekin on punainen.

Cajamarca on Perulaisille tärkeä paikka. Siellä käytiin ratkaiseva taistelu, jossa espanjalaiset löivät Inkavaltion joukot ja teloittivat niiden johtajan keisari Atahualpan hyvin kyseenalaisin keinoin, kuten Wiki kertoo:"Pizarro järjesti ansan Atahualpalle Cajamarcassa vuoden 1532 lopuilla ja vangitsi tämän. Atahualpa maksoi vapauttamisekseen tyrmän täydeltä aarteita, mutta Pizarro tappoi hänet silti. Sitten espanjalaiset surmasivat hillittömästi aseettomia inkoja Cajamarcan aukiolla." Tuossa chilissä, sen värityksessä ja muodossa jotkut näkevät muistumia tästä verilöylystä.

Minä repäisin ison taimen raa'asti irti alustastaan ja tämmöinen sieltä tuli:
Juuria on yhtä paljon kuin maanpäällistä osaa. Aluksi juureen ilmestyy "pulloharja", pieniä juuria tunnustelemaan kasvumahdollisuuksia. Paperissa niitä ei paljon ole, mutta nyt tuo peitetään multaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.