Rocoto Red Peruvian haarautuu jo

maanantai 11. tammikuuta 2010

Viikko sitten leikkelin baccatumista latvan saadakseni sen haarautumaan. Siinä ei vielä näy varmuudella tulosta, mutta samaan aikaan nipsaisin myös yhdestä Rocoto Red Peruvianista latvan ensimmäisten oikeiden lehtien yläpuolelta ja sehän äityi siitä kasvamaan leveyttä lehtiin ja paksuutta runkoon, vaikka multaakin on vain pari senttiä ruukun pohjalla. Multasäkki oli niin paksussa jäässä ulkona, että siitä ei saanut kirveelläkään irti enempää.

Viikossa siis ilmestyivät selvät uudet versot latvaan, kaksi haaraa on muodostumassa. Myös sirkkalehtien hangoista on versomassa uutta, eli sirkkalehtien yläpuolelta katkenneella varrella on toivoa, kasvupisteitä löytyy. Tähän asti olen elänyt siinä luulossa, että uudet versot ovat mahdollisia vasta ensimmäisten oikeiden lehtien yläpuolelta.

Nyt pääset katsomaan kuvaa myös vähän isompana. Videokameralla kuvatuista en tuollaista palvelua kehdannut tarjota.

7 kommenttia:

Kilppis kirjoitti...

Kuinka isoksi taimen voi tuollaisessa pienemmässä ruukussa kasvattaa ennen kuin tila juurille tulee vastaan ja vaihto isompaan on edessä?

Itselläni on myös käytössä samankaltaisia 5x5cm ruukkuja joita sai kaupasta 30kpl alta viiden euron. Ajattelin etsiä myös vastaavanlaisia välikoon ruukkuja ennen välttämätöntä investointia Pauliinoihin tms.

Chilivaari kirjoitti...

Minun ruukkuni ovat sentään 7cm. Ne on peräisin taimitarhoilta ostetuista taimista tms. kierrätyskamaa.

Kyllä ne toisella kuukaudella tai noin vaaksan korkuisina hidastavat kasvua, jos eivät saa lisää multaa tai reilusti lannoitusta. Minä olen käyttänyt välivaiheena maitopurkkeja, joista olen leikannut alakulmia auki ja kastellut sitten alakautta. Tuossa on esimerkkejä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg62323#msg62323
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg64540#msg64540

Anonymous kirjoitti...

Ompa tanakka taimi. Olen aloitteleva chilinisti. Ensimmäiset taimet aluillaan. Valonlähteenä nyt 2 energialamppua. Vähän on honteloa tuo kasvu, ainakin verrattuna sinun taimiisi. Championi, Peperoncino ja Aji Brown taimella. Poistanko honteloimmat kylmästi koska taimia on riittävästi? Onko kasvutapa yksilöllinen eri lajikkeilla siis varren tukevuuden suhteen taimivaiheessa. Kiitos jos viitsit vastata.

Chilivaari kirjoitti...

Kasvutapa on hyvinkin yksilöllinen.
Tiheässä ei ainakaan kannata kasvattaa, joten poista taimet, joita et kuitenkaan myöhemmin mahdu kasvattamaan.

Lamput pitää olla lähellä, minulla 23W on kymmenen sentin päässä latvoista. Jos silti tulee honteloa, pistä latva poikki.

tasataateli kirjoitti...

Kiitos vastauksista. Honteloin meni biojätteeseen. Taimet on ruukutettu joten kasvutilaa on. Pitänee suorittaa karsintaa kun näkee mitkä taimet ovat voimallisimpia.

Chilivaari kirjoitti...

Tuota aloittelijan lajikevalintaa katsellessa tuli mieleen, että mietojen, maukkaiden lisäksi voisit tarvita jotakin vähän tuhdimpaa keittoihin, kastikkeisiin, wokkiin jne. Noita pitää mättää monta, että makua syntyy isoon ruokaan. Sen sijaan joku tulisempi baccatum tai jopa chinense hoitaisi homman yhdellä tai puolikkaalla chilillä.

tasataateli kirjoitti...

Siemeniä löytyy muitakin lajikkeita ja lisää on tulossa. Ajattelin aloittaa miedosta päästä.