Kasvatuskilpailujen aikaan

keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Chilifoorumilla on taas levinnyt innostus kasvatuskilpailuun. Kohde ja tapa on vain vielä hakusessa. Pituuden mittaus on selkein arvosteluperuste. Englantilainen chileman-sivusto on sellaisia järjestänyt jo usean vuoden ajan. Nyt heillä onkin vaihteeksi Rocoto-kisa, jossa ratkaisee ympärysmitta.

Heti kisasta luettuani tulivat mieleeni lukuisat tavat huijata tuollaisessa mittauksessa. Enhän minä tietenkään, mutta joku muu saattaisi… Kirjoitin kisaa organisoivalle Julian Livseylle epäilyksistäni näiden kuvaesimerkkien avulla.
On tietysti ratkaisevaa, mihin kohtaan tällaista vaihtelevan muotoista päärynärocotoa mittansa asettaa. Tässä tulos 13,4 cm.

Kun otin kolikon pois rocoton takaa, mittaustulos onkin 12 cm.
Yhtä epävarmoja ovat vaakaan perustuvat menetelmät. Voisihan sen kolikon tunkea chilin sisäänkin.
Ehdotin halkaisijan mittausta suora mitta alla suunnilleen keskellä hedelmää. Tästä esimerkiksi saataisiin 11,9 cm, kun halkaisija 3,8 kerrotaan piillä. Tietenkään kaikki rocotot eivät ole pyöreitä, joten ei tämä tarkka menetelmä olisi, mutta varmistaisi kuitenkin ympärysmittauksen tuloksia.

Julian vastasi ja sanoi minun aiheuttaneen heille päänvaivaa, mutta he aikovat luottaa kilpailijoiden rehellisyyteen, tietysti vaatien kuvallista näyttöä, että chili on itse kasvatettu, kiinni oksassa ja mittanauhan kanssa. Ehkä muuta ei ole tehtävissä, mutta ovatpahan ainakin tiedostaneet vaarat.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.