Latvominen, keino saada chilit haarautumaan

maanantai 4. tammikuuta 2010

Kun en halua Aji Ahuachapáusta vielä muutamaan kuukauteen jättikokoista, nipsaisin siltä latvan poikki. Useimmat chilit (ja muutkin kasvit) haarautuvat, kun latva katkeaa. Niin niistä saa tuuheampia alhaalta lähtien. Tällä baccatumilla on mittaa vasta 12 cm. Yleensä teen ensimmäisen latvan katkaisun vähän isompana, mutta ei siinä mitään rajaa ole, kunhan oikeita lehtiä jää runkoon kasvamaan. Tähän jäi 2 paria.
Aluksi taivutetaan ylimmät lehdet sivuun, jotta latvaan pääsee käsiksi. Hyvä aikomukseni oli tehdä opettavainen kuvasarja, mutta kuinka ollakaan juuri ratkaisevalla hetkellä tuli iso saksikäsi ja peitti koko kuvan. Niin siinä käy, kun yrittää itse tehdä kaiken. Katkaisuun sopivat hyvin kynsisakset, mutta omilla kynsilläkin se käy. Tässä lopputulos. Irronneen latvan voi nostaa hyppysiin. Seuraukset näkyvät ehkä parin viikon päästä. Useimmiten tuo onnistuu, mutta on myös sellaisia "köynnös"-chilejä, jotka kasvattavat yhtä vartta vastoinkäymisistä välittämättä.

Hyvässä valossa ja sopivan niukalla lannoituksella taimet pysyvät kurissa ilman katkomistakin ja haarautuvat ihan itse, kun ovat siinä iässä. Jos liian isoksi kasvaneita haluaa katkoa, se pitää tehdä aivan lehden yläpuolelta, sillä uudet oksat kasvavat lehtihangasta. Ylempää katkaistuun jää ruma kuiva tappi.

Lisäys 14.1.
Nyt kun olen latvomista taas vähän enemmän harjoitellut, olen vakuuttunut, että se hoituu paremmin omilla sormilla kuin saksilla.
Eräs todiste latvomisen seurauksista löytyy täältä.

2 kommenttia:

Kukkahattuneiti kirjoitti...

Hei! Olen vasta aloittelija chilien osalta, eikä mieleeni ole tullut latvoa niitä. Pisin Hot Lemon on jo aika korkea, ulkomuistista arvioisin jotain 30cm, voiko sen latvoa nyt? Toinen lajikkeeni on Caribbean Red Habanero, joka on ollut huomattavasti hitaampi kasvamaan.

Chilivaari kirjoitti...

Sinähän sen päätät, minkä korkuisena haluat sen haarautuvan. Paljon valoa aiheuttaa yleensä tuuhean kasvun, mutta jos sitä ei ole, pitää turvautua saksiin. Kasvutila määrää ainakin minulla, että vasta metrin korkuisena tuuheutuvia kasveja ei viitsi kasvatella.

Kaltsun blogissahan oli tuon Lemonin latvonnasta ohjeet: http://chilicapsicum.blogspot.com/