Äijämäinen makaronilaatikko

keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Ruokaa teen useinkin, mutta jotkut perusasiat ovat jääneet opettelematta, kun vasta aikuisiällä on aloittanut. Monimutkaiset ohjeet ja tarkat mitat saavat mielenkiintoni herpoamaan. Tässä reseptissä on vain kolme ykköstä ja kaksi kakkosta, eikä niitäkään tarvitse ottaa aivan tarkasti.

Makaronilaatikko on suomalaisia perusruokia, mutta meillä on sillä kohdin turvauduttu eineksiin. Ne ovat halpoja ja laatikon valmistus on tuntunut monimutkaiselta. Aineksia pitää keittää ja paistaa etukäteen ja sitten tarvitaan munamaitoa, jonka teossa olen epäonnistunut muissakin ruoissa. Sitä paitsi perheessä on laktoosia sietämättömiä. Niinpä ilahduin ja päätin kokeilla, kun vuodatus.netissä törmäsin ohjeeseen, joka tehtiin lihaliemeen ja makaroneja ei tarvinnut keittää etukäteen. Sehän sujui heti ensimmäisellä kerralla muutama viikko sitten ja nyt siitä on tehty jo erilaisia variaatioitakin.

Chili kuuluu tietysti jauhelihan mausteeksi myös laatikossa. Tuoreena löytyi Rocoto Perua ja Omnicoloria vielä vaalean keltaisena. Tuo osoittautui erinomaisen maukkaaksi yhdistelmäksi. Toisen version tein lisäämällä kuivattua chiliä, porkkanaa ja kesäkurpitsaa kuutioina jauhelihan paistokseen. Ennen enempää versiointia, tässä se helppo resepti ilman munamaitoa ja makaronien keittämistä.

Makaronilaatikko, perusohje omien muunnelmien pohjaksi:

1 paketti jauhelihaa (400g), saa toki olla enemmänkin
- paistetaan kevyesti ja maustetaan, mieto suola, chiliä, pippuria, muita mielimausteitasi. Tähän voi lisätä myös juureksia ja yrttejä. Porkkana sopii mainiosti lihan täydentäjäksi.
1 pussi makaronia (400g) kuivana
1 l lihalientä
2 dl kylmää vettä
2 kananmunaa, 1 isokin riittää
Juustoraastetta pinnalle

Jauhelihan paistuessa pannussa mausteiden kera laitoin uunin kuumenemaan ja kiehautin vedenkeittimessä litran vettä ja lisäsin siihen pari lihaliemikuutiota. Jäähdytin sitä vähän parilla desillä kylmää vettä ja sekoitin pari munaa joukkoon.
Voideltuun uunivuokaan kumosin lihat pannusta ja sekoitin niihin makaronit pussista. Niiden päälle neste ja kuumaan uuniin, keskitasoa alemmaksi. Paistoaika 200 asteessa on noin 45 minuuttia, mutta laatikkoa kannattaa sekoittaa 15 minuutin jälkeen, muuten makaronit paakkuuntuvat nurkkiin. Nyt vasta kannattaa lisätä juustoraaste. Se ei ole välttämätön, mutta kaunistaa pinnan ja tuo makua.

Kuva valmiista ruoasta?
Näin sille kävi ennen kuin ehdin kuvaamista miettiä. 24 cm vuoka on tuolle annokselle ihan sopiva ja siitä riittää neljälle. Jos mukaan laittaa pari porkkanaa ja pienehkön kesäkurpitsan, osa pitää sijoittaa toiseen, pienempään vuokaan, mutta sama määrä lihalientä riitti. Kurpitsassa on oma liemensä. Myös sulatejuustoa voi laittaa mukaan, mutta silloin pitää jättää suola vähiin lihasta. Kylmän veden voi vaihtaa kermaan. Sipulin ystävät tietysti käyttävät niitä runsaasti. Tuosta saisi helposti kasvisvaihtoehdon korvaamalla jauheliha vaikka kevyesti paistetuilla selleri-, porkkana ja palsternakkakuutioilla.

3 kommenttia:

^^outolintu^^ kirjoitti...

Itse en ole koskaan laittanut munamaitoa ruokiin, en vain voi sietää sitä. Sen korvikkeeksi olen alkanut mm. makaronilaatikkoon laittamaan tomaattimurskaa, vähän ruokakermaa ja mozzarella juustoa palleroina (sellainen pieni pussillinen) + joskun vähän jotain yrttejä. Tulee hyvää, vähän kuin äitin lasagne. =) Sellainen jossa ei ole sitä inhaa valkokastiketta.

Chilivaari kirjoitti...

Eli onhan niitä vaihtoehtoja.
Tomaatti varmaan muuttaa jo makua, mutta lihaliemen kanssa tulee sellaista, että lapsenlapsi hyväksyi sen mukisematta paremmaksi kuin kaupan laatikko. Siinä versiossa ei paljon chiliä ollut.

Pieni Lintu kirjoitti...

Aika viehättävä kuva valmiista makaroonilaatikosta. ;) Makaroonilaatikko on täällä kyllä ehdottomasti lasten lempiruokaa ja on se äidillekin helppo ruoka tehdä ja meillä siitä jää pakastimeenkin laitettavaksi osa yleensä. Tapaan laittaa sekalaisia kasviksia sekaan niin tulee niitä rehujakin syötyä sitten, lapset kun eivät tuoreista kasviksista niin välitä - 2-v kyllä syö tomaattia.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.