Kasvuvoimaa kanalasta?

torstai 3. helmikuuta 2011

Biolanin luonnonlannoite on kanankakkaa ja merilevää. Olen sitä parina kesänä käyttänyt yhdelle isolle chilille kerrallaan ja onhan se toiminut.

Varastolannoitukseksi parvekeruukun pohjalle Biolan suosittelee jopa 10% ruukun tilavuudesta. Multaan sekoitettuna suositeltu annos on viidesosa tuosta. Varastolannoituksen idea on, että kasvin juuret hakeutuvat lannoitteeseen ja imevät sitä tarvitsemansa määrän ja lannoitus kestää koko kesän. Aikaisemmin lisäsin sitä kesäkuulla lopulliseen ruukkuun, mutta nyt ajattelin kokeilla tuota jo pikkutaimiin. 8 cm taimiruukku on n. 3 desin kokoinen ja suositeltu annos olisi hyvin kukkurallinen ruokalusikallinen. Kun tämä vaihe kuitenkin kestää vain lyhyen aikaa, vähensin määrää tuollaiseen hyvin vajaaseen lusikalliseen. Siinä on 3 grammaa lannoiterakeita.

Varastolannoitus sijoitetaan ruukun nurkkaan tai ruukunvaihdon yhteydessä pohjalle. Tussikynän avulla sain sopivan kolon aikaiseksi. Lannoite mahtui reikään ja osa painui pohjalle. Peittelin hyvin ja kastelin heti. Saman käsittelyn saivat tämän baccatumin lisäksi chinense Belize Red ja vasta sirkkalehdillä oleva baccatum Chilean Green. Nuo isommat olivat kumpainenkin 9 cm korkeita. Vaikutus pitäisi näkyä muutamassa viikossa, mutta eihän minulla taaskaan ole kaksoiskappaleita vertailuksi. Ilman sitä on aika turha kertoa suurenmoisista tuloksista. Selvät virheet sentään erottanee.

Toistaiseksi Luonnonlannoite ei ole haitannut satoisuutta, vaikka siinä paljon typpeä onkin. Kuvittelen, että on aivan eri asia antaa typpeä kemikaalina kuin luonnontuotteena. Tämä sitten haisee. Operaation voi suorittaa aurinkoisena päivänä lasitetulla parvekkeella (oli jo +15°) tai vessassa. Samaa tavaraa saa pienissä erissä puikkoina sisäkäyttöön lähes hajuttomana. Kilohinta vain on aivan toista luokkaa.

Myöhemmin lisäsin varastolannoitusta vielä vähän isommalle Cajamarcalle ja kukkimaan alkaneelle Rocoto Riesenille. Näistä on toiset taimet vertailuksi.

8 kommenttia:

Kaltsu kirjoitti...

Noniin, taas kommentit toimii.

Itsekkin ostin luonnonlannoitetta ja tarkoitus olisi riskillä laittaa kaikille chileille varastolannoitus lopulliseen ruukkuun.

Tuo 10% kuulostaa vaan kovin suurelta määrältä. Reilu 3 litran ruukkuihin riittää varmaankin 0,5- 1 dl? Rocotoille varmaankin hieman vähemmän. 10 litran ämpäriin 3 dl? Tietysti normaali lannoitus orgaanisilla Biobizz tuotteilla jatkuu koko kauden ajan. Puutarhan Kesää en ajatellut antaa ollenkaan vaan mennään pelkällä luomulla.

Nähtäväksi jää onko määrät lähellekkään sopivia. Mielenkiinnolla odotan lannoituksen vaikutusta kukintaan, hedelmien tuottoon ja mahdollisiin makuvirheisiin.

Chilivaari kirjoitti...

Ei taida kovin monella kokemuksia olla, vaikka ovat sitä muutkin harrastaneet. Käytän 6,5-litraisia ruukkuja. Vuonna -08 laitoin yhdelle chinenselle 0,5 desiä ja se kasvoi rehevästi ja teki komean sadon. Seuraavana vuonna tein Biolanin ohjeen mukaan ja laitoin pohjalle 5 desiä lantaa. Tulos oli saman tapainen. Se ei vain selvinnyt talvesta ja runko oli paksu, mutta pehmeä.

Rocotot ovat oma mysteerinsä. Liian aikaisin runsas lannoitus voi tosiaan siirtää satokautta paljonkin, mutta kukintavaiheessa lisätyllä kananP:llä olen saanut suurimmat sadot. Ne tuntuvat kyllä pärjäävän vuosia samassa mullassa melkein ilman lannoitusta. Ota noista sitten selvää.

Arvaamattomuus tässä harrastuksessa onkin yksi kiinnostava puoli. Yllätykset piristävät.

Kaltsu kirjoitti...

Olihan se kuitenkin pakko laittaa Jalapeno Herculekselle jo tässä vaiheessa teelusikallinen kananp:tä varastolannoitteeksi. Taimi on tuollainen 15 senttinen. Katsotaan mitä tykkää. Oletko muuten jatkanut kuitenkin normilannoituksella? Puutarhan Kesällä?

Chilivaari kirjoitti...

Reilusti varastolannoitetuille en ole antanut mitään muuta lannoitetta koko kesänä.

Lihamestari kirjoitti...

Mites tommonen sopii altakasteluruukkuun?
Pieni kerros multaa pohjalle ja sit siihen papanat, ettei ne liukene sinne veteen...

Chilivaari kirjoitti...

Juuri niin se menee. Pari senttiä multaa pohjalle.

Lihamestari kirjoitti...

Loistavaa, täytyy seuraavaan ruukunvaihtoon laittaa tota luonnontuotetta, kun näyttää toimivan erittäin positiiviseti.

Tuleeko tosta ei puikkoversiosta tuoksua sen jälkeen, kun on mullat lyöty päälle, vain onko parempi vielä nyt tuupata niitä puikkoja?

Mites ton lannan annon kanssa? PK:ta menee nyt, jatketaanko samaan malliin vai jätetään pois/vähennetään?

Chilivaari kirjoitti...

Minä olen jättänyt muun lannoituksen kokonaan pois, jos tuota laittaa kourallisen tai enemmän. Kerran laitoin ohjeen mukaisen 10% mullan tilavuudesta, eikä siihenkään kuollut. Sen vaikutus alkaa viikkojen viiveellä, joten kesäkuun alkupuolen jälkeen sitä ei oikeastaan ole viisasta antaa. Menee kasvu syksyyn ja se haittaa talvehtimista.

Haju häviää mullan alle ja kastelu poistaa sen muutenkin vaikkapa puutarhaan ripotellusta.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.