Valotesti alkaa

torstai 17. helmikuuta 2011

Valotesti 15.2. kamera keinovalobalanssissa.      
Tutkin siis väitettä, että taimen kasvunopeus, pituus, paksuus, haarautuvaisuus ja lehtien määrä olisivat erilaisia eri värisessä valossa kasvaneilla. En usko, että noissa olisi mitään eroa, kunhan muut kasvuolosuhteet ovat samat, mutta katsotaan ja mittaillaan muutaman viikon päästä.

Valoa taimilla on 10.000 luksia, eli reilusti enemmän kuin pilvisenä päivänä kesällä ulkona. Lämpöä kaapissa on 28-30° ja jos pidän vielä vettä astiassa haihtumassa, pitäisi kasvuolosuhteet olla kohdallaan. Molempia osastoja luonnollisesti kasvatetaan samassa mullassa, kastellaan yhtä paljon ja mahdollisia lannoitteita käytetään sama määrä. Vain valossa on eroa.

Pyrin valikoimaan taimista tasapareja ja tästä taitaakin tulla ongelma. Pimiento de Padron (C. annuum) itää joukolla ja niistä löytyy kyllä samaan aikaan itäviä, mutta Inca Red Drop (C. baccatum) ja Habanero (C. chinense) ovat idulla vasta yhdellä siemenellä. Jos niistä ei löydy samanikäisiä, pitänee ottaa korjauskerroin huomioon lopullisessa mittauksessa. Vaihdan luultavasti nämä Padronin taimet myöhemmin itäneisiin, kunhan saan muut taimelle. Muuten nämä peittäisivät loppuvaiheessa muut alleen.



Lisäys 28.2.
Pari viikkoa meni, ennen kuin sain tasaiset parit kaikista lajeista.
Tuolla on sitten varsinainen aloitus: http://chilivaari.blogspot.com/2011/02/testikaappi-taynna.html

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oman ongelmansa testiin tuo se, että jos kaikki saavat vettä ja lannoitteita saman määrän, ei kasvi välttämättä pysty hyödyntämään mahdollista valon paremmuutta

Anonyymi kirjoitti...

(Anonyymille 18. helmikuuta 2011 1.04)
Kommentin kirjoittajalla ei tunnu olevan edes tilastotieteen perusasiat hallussa. Tilastollisessa testissä on tietyt kriteerit miten se tehdään mahdollisimman luotettavasti. Jos halutaan tutkia juuri tietyn tekijän vaikutusta lopputulokseen, tulee muut tekijät tietenkin pitää vakioina.

Anonyymi kirjoitti...

Kasvitkaan ei välttämättä ymmärrä,että niiden pitää kasvaa tilastotieteen nimissä kasvaa mahdollisesti liian pienellä lannoituksella valoon nähden.
Lannoitusmäärä ja sen hyöty/haitat on kumminkin sidoksissa hyödynnettäviin kasvuoloihin.
Lannoituksen pitäisi osua kummankin puolen oikealle arvolle, jos niissä edes eroa on.
Suuntaa tietysti voi nähdä muutenkin, puutokset ja ylilyönnit näkyvät, mutta tulkintaa tarvitaan.

Chilivaari kirjoitti...

Mielenkiintoinen ajatus, että toinen valo tarvitsisi enemmän lannoitusta. Kumpi?
Nyt tutkitaan vain taimivaihetta. Isompaa tuonne ei mahdu. Siinä ajassa ei paljon lannoitetta tarvita ja aion antaa sitä molemmille puolille tasan yhtä paljon. Jos jompi kumpi osittaa aliravitsemuksen merkkejä, ravitsen molempia. Jos valon väri aiheuttaa eroja kasvutavassa, se kyllä tulee esiin tällä tavalla.

Tuosta voisi joku riippumaton taho järjestää veikkauksen, mitä tapahtuu. Kumpi puoli kasvaa pidemmäksi, kumpi paksummaksi tai lehtevämmäksi. Mittaus suoritettaisiin 35 cm korkeilla taimilla.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.