Aika mötkäleitä

keskiviikko 5. lokakuuta 2011


Yksi kypsä Rocoto Riesen (C. pubescens) oli kait heilunut sisään tuonnissa niin, että kanta kuivui ja irtosi käteen. Nostin sen Rocoto Red Peruvianin kasvavien vihreiden hedelmien joukkoon vertaillakseni noiden kokoa. Ei niissä paljon eroa ole. Tämä Riesen oli ympärysmitaltaan 21 cm ja painoi vajaat 100g, kun viime vuoden suurin oli 2,5 cm isompi, mutta painoi 150g. Ehkä tuo oli jo kuivunut muutenkin.


Tällä puolestaan oli 12 cm pituutta ja 80g painoa. Tuoksu on normaalin paprikan, mutta miellyttävä pikku polte löytyy maistaessa. Tämä tuli minulle jonkun siemenkaupan kylkiäispussissa ja kasvattelin sitä pikku ruukussa ihan vain nähdäkseni, mikä se on. Hitaanlainenhan se oli pihan perälle unohdettuna, mutta kolme paprikaa se kuitenkin teki maistiaisiksi. Yksi on tumman vihreä, yksi kuparinruskea ja tämä kypsä punainen.

Lajike on pussin mukaan Ancho Gigantea (C. annuum). Tämä on taas näitä nimiä, joiden antajat eivät ole ymmärtäneet chilien historiaa tai maantiedettä. Osin siksi minä niin epäluuloisesti suhtauduin tämän kasvatteluun. Toinen syy on se, että en ole erityisesti meksikolaisen ruoan ystävä. Aasialainen keittiö puhuttelee minua enemmän. Ancholla on Meksikossa määritelmänsä. Se on varsin tärkeä osa monia reseptejä, mutta se on aina kuivattu. Tuoreena, vihreänä tai punaisena se on Poblano. Jotkut kauppiaat ovat oikaisseet ja myyvät suoraan kuivatun siemeniä. Tavallaanhan tuo on totta, mutta niistä Anchon siemenistä vain kasvaa Poblano. Se on sitten itse kuivattava. Nimitys näyttää olevan yleinen, kymmenet kauppiaat myyvät Anchon siemeniä, joten mikäpä minä olen vaatimaan oikeakielisyyttä.

Ei se hassumman makuinen ollut. Ihan pätevä paprikan vaihtoehto ja monissa meksikolaisissa resepteissä aivan oleellinen osanen.

3 kommenttia:

Toni.A kirjoitti...

Vaikuttaisi tämä Rocoto Riesen muuten mielenkiintoiselta, mutta minkä hedelmän olen maistanut kerran, ei maistunut juuri miltään, eikä tulta ollut edes nimeksikään. Onkohan tuo ihan oikea käsitys, vai onko tässä "omenassa" tultakin ja makua?

Chilivaari kirjoitti...

No ei varsinaisesti tulta.



Tämä onkin mielenkiintoisempi kysymys. Sinä taidat olla äkkitulisen ystävä, minä en. Miedommat maistuvat minusta paremmalta ja tulisimpia laitan vain pikku nokareen ruokaan.



Riesenissä, kuten useimmissa pubeissa maku riippuu kypsyysasteesta. Hiukankin keskenkypsynyt on karvas ja tulisempi kuin viikkoja punaisena oksilla roikkunut. Riesen on mieto, mutta vielä miedompi on minusta isokokoinen Red Peruvian. Maistoinpa juuri tuota kuvan omenaa ja kyllä veti naaman väärään minulla. Tultakin löytyi, mutta ehkä se ei ollut vielä ylikypsynyt. Parin minuutin päästä voin jo todeta tyynesti: hyvää on.



Riesenistä tulee erinomaista Rocoto Rellenoa ja täytteethän silloin määräävät osan mausta. Kääre tuo oman sävynsä ja pikku poltteen. Minusta se on lähes täydellistä chiliruokaa. Voithan sinä silputa sinne sisään vaikka Nagaa, jos tarvetta on.



Rellenosta: http://chilivaari.blogspot.com/2009/11/rocoto-relleno_24.html

Chilivaari kirjoitti...

Lisäänpä vielä maisteltuani tuota kuvan rocotoa, joka on viikon viettänyt kylmällä kuistilla odotellen muita kypsyjiä: Poltteeseen (tietenkin) vaikuttaa oleellisesti, miten tarkkaan leikkaa siemenkiinnikkeet pois. Rocotoista voi rapsia siemenet irti myös leikkelemättä ja silloin poltetta löytyy.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.