Ensi kauden siemeniä pohtimassa

tiistai 11. lokakuuta 2011

Kirjoitin 2009 syksyllä kokemuksistani siemenkaupoissa ja samat suosikit ja inhokit ovat edelleen pitäneet pintansa. Fataliilta ja Johnilta Australiasta ovat uudet siemenet enimmäkseen löytyneet. Nyt myös iso saksalais-espanjalainen tarjoaa varsin laajaa valikoimaa. Muistan, että siitä on joillakin ollut varsin huonoja kokemuksia takavuosina, mutta ehkä asia pitää itse todeta, ennen kuin suomalainen uskoo. Vaaranahan on, että saa aivan vääriä lajikkeita tai mikään ei idä. Myyjien mainoslauseita ei kannata uskoa, vaan asioita voi tarkistella Chilifoorumilta, tietokannoista ja vaikkapa ChiliWikistä.


Nyt ajattelin kertoa hieman valintaprosessistani. Ehkä siitä on apua paljouden keskellä tuskaileville. Syksyn mittaan selailen siemenkauppoja ja aina kun jotakin todella mielenkiintoista löytyy, otan siitä kuvakaappauksen niin, että lajikkeen kuva ja tekstikuvaus näkyvät. Ainakin Macilla se käy näppärästi omppu-shift-neljä näppäimiä painaen ja hiirellä alue valiten. Samalla kopioin sivulta lajikkeen nimen ja sijoitan sen kuvankaappauksen nimeksi. Tuossa on kooste kuudesta erilaisesta annuum-kaappauksesta, jotka olen avannut ruudulleni, sijoittanut päällekkäin - ja kaapannut siitä kuvan.

Kun parvekkeelle mahtuu 16 chiliä, ikkunalle muutama ja ulos joitakin, ollaan äkkiä tilanteessa, että karsintaa on tehtävä. Varsinkin, kun alakerran varastossa on ainakin 16 jo talvehtimassa ja siemenlaatikossa on vanhoja suosikkeja sekä kokeilemattomia siemeniä. Selailen noita "löytöjä" silloin tällöin ja siirtelen niitä kansioihin; esimerkiksi "2012 chilit", "Poistoihin", "Ehkä tilaan" jne. Noin niistä muodostuu vähitellen tilauslista, jolla tietysti on vielä liikaa nimikkeitä, mutta osanhan voi jättää idättämättä tai sijoittaa ahtaasti "varataimien" laatikkoon. Näistä vain kaksi vasemmassa ylänurkassa on edelleen jotenkin mukana listoilla, muut on siirretty poistoihin.

Prosessi on alkanut. Ehkä sieltä vielä löytyy tulevan kauden teema. Unkari ja tulisemmat paprikat on ehdolla tutustumisen kohteeksi. Olisiko sinulla siihen vihjeitä?

1 kommenttia:

Kid Henry kirjoitti...

Tätähän se on. Ja valinta on aina vaikea, itsellä kävi hyvä tuuri ja sain kavereita nakitettua chilitouhuun mukaan kesällä ja nyt "ylimääräiset" on "hoitokodeissa". Itse en raaskinut heittää kasveja roskikseen ja kaverit olivat vähän malttamattomia idätysten suhteen. Tosiasiat pitää kuitenkin hyväksyä, talveksi ei montaa kasvia sisälle mahdu ja koska en aio viritellä mitään lisävaloja niin ainoat talvehtivat kasvit ovat villejä ja pubescenseja. Jostain syystä Naga ja Haba pärjäävät myös vähemmällä valolla, joskaan eivät voi hyvin, nämäkin on pakko yrittää talvehdittaa. Nojoo, ahdasta on tänäkin talvena ;D