Jamy itää

maanantai 24. lokakuuta 2011

Vaikkakin vähän hitaasti.
Torstai 13.10. oli kansallinen epäonnistumisen päivä.
Silloin laitoin itämään siemeniä. Nepä eivät noudattaneet päivän teemaa, vaan idätys onnistui. Cajamarca oli tapansa mukaan nopein ja ensimmäiset idut putkahtivat jo kolmen  päivän kuluessa. Nyt ne kaikki ovat sirkkalehdillä. Toisen rivin Rocotoista kaksi iti kuudessa päivässä.

Varsinainen testin aiheeni Jamy kesti pidempään, mutta kymmenessä päivässä 4 viidestä siemenestä näytti elonmerkkejä. Idut ovat yllättävän tummia, kun ne ovat saaneet paljon valoa. Laitoin vielä vertailuerän kuivurissa päivän kauemmin kuivatuista Jamyista seuraavana päivänä. Nekin itävät, mutta hiukan hitaammin. Vasta kahdessa näkyy itu. Kyllä noista kahdessa viikossa voi odottaa ituja mullastakin ja sehän on vielä aivan normaali idätysaika.

Lahjoitussiemenet on siis testattu ja voin alkaa postittelemaan niitä. Viime keväänä Pasilan lajittelukeskus mankeloi kirjeitä niin, että rocoton siemenet saapuivat muruina vastaanottajille. Toivottavasti säätöjä on korjattu, sillä en nyt laittanut kuplamuoveja suojaksi, kun lähetettävää oli niin paljon. Jos saat haljenneita siemeniä, ilmoita minulle ja lähetän uusia ja valitan Itellalle.

Lisäys 26.10.
Operaation seurauksena nelisenkymmentä suomalaista kasvattelee oranssia jamaikalaista ensi kesänä. Saa niitä toki jakaa laajemmallekin. Annokset olivat isoja ja kaikki itävät, siitä on nyt näyttö.

15 kommenttia:

Toni.A kirjoitti...

Jopas näyttää kauniilta ja hartaalta katsella, kun jollain on itämässä jo, vaikkakin koe mielessä. ;) Meinasitko jättää noista mitään nyt kasvamaan, vai heitätkö vaan menemään?

Tiemuh kirjoitti...

Hieno päästä kasvattamaan jotain jonka joku on todennut näin selvästi hyväksi kasvatiksi sekä mausteeksi ja jonka tarinaa on päässyt seuraamaan pitkän aikaa. Itse en jaksa helposti innostua eri chileistä pelkkien nimien tai kuvien perusteella kun niitä on kuitenkin monta tuhatta erilaista. Onneksi on kuitenkin kasvattajia jotka haluavat ja jaksavat kertoa kasvattamistaan lajikkeista ja kehua hyviksi havaitsemiaan. Nytkin ensi kaudeksi alkaa lista paisumaan niin että kasvatusolosuhteet kohta tekevät stopin. Ostin kaikin muin puolin mieleiseni kämpän juuri ennen kuin innostui chilin kasvatuksesta, mutta nyt joutuu ajoittain pohtimaan muuttoa että ososuhteet paranisivat. Sitä en kuitenkaan tee koska elämässä on paljon muutakin. No onneksi ei koko kautta tarvitse kotona hoitaa, vain idätys, esikasvatus, osa kasveista ja talvettaminen kuuluvat niihin.

Chilivaari kirjoitti...

En näitä kyllä tähän aikaan vuodesta ala kasvatella.

Minulla on tapana siementen keruun jälkeen laittaa heti erä koeidätykseen. Muutaman kerran on käynyt niin, että myöhään syksyllä kerätyt siemenet eivät ole lainkaan itäneet. Olivat saaneet kylmää kriittisessä vaiheessa. Nyt tarkistan asian ennen kuin laitan siemeniä talteen. Kolmesta jos kaksi itää, olen tyytyväinen.

On siellä lautalla nyt yksi tosissaan idätettäväkin. Kun Ulupica Largea on niin kehuttu, kävin siemeneni läpi ja löysin vuosien takaista varastoa neljä siementä, joista kaksi laitoin viikko sitten ja toinen itää. Sen pitäisi kestää talven hieman hämärääkin. En muista, mistä siemenet minulle tulivat, mutta olivat jääneet käyttämättä, en kai ymmärtänyt niiden arvoa.

Toni.A kirjoitti...

Ulupica Large on kyllä erittäin herkullinen ja suosittelen sitä laittamaan, jos on vaan tilaa kasvatella. Taitaa noissa villeissä/villehköissä olla vähän muissakin, etteivät niin äärettömän kranttuja ole valon perään. Toki heti ne roittona alkaa kasvamaan nekin, jos joutuvat niukalla valolla oleskelemaan pidempään. Kohta lähtee täällä ensimmäiset itämään! ;)

Marko Suokas kirjoitti...

Kiitoksia siemenistä. juuri tulivat ovesta.

Pekka Hyvönen kirjoitti...

Kiitän myös! Lupaan myös "antaa vahingon kiertää" vuorostani.

Piia kirjoitti...

Iso kiitos siemenistä! Vahinko laitetaan kiertämään myös täällä =)

Maistelin noita unkarilaisia chilejä, se heidän "very extra hot" ei maistunut juuri millekkään eikä tulisuutta ollut, mutta tuossa kranssissa oleva maistamani punainen potki sitten senkin edestä, ja oli myös erittäin maukas! Mutta kun noita punaisia on montaa eri mallia ja kokoa kranssissa, niin tiedä sitten onko ne kaikki sitä samaa tulista vai ei. Voisin lähettää muutaman kokonaisen unkarilaisen, punaista ja keltaista jos vielä kiinnostusta riittää =)
Maistele sitten oman mieltymyksesi mukaan, että kannattaako sinun niitä idättää, kun lajikkeista ei tosiaan ole hajuakaan!

Mukavaa syksyn jatkoa!

Anonyymi kirjoitti...

Tänään tuli, suuret kiitokset! :)

Pitääpi varmaan laittaa jo pari noista tulemaan nyt sisäpuutarhaan kokeiluksi ja loput keväällä.

Sari kirjoitti...

Kiittelinkin jo sähköpostitse aiemmin, mutta kiitän vielä kerran. :) Tänään tuli postia tännekin päin, joten tästä se lähtee!

Anonyymi kirjoitti...

Siemenet saapui, suur kiitokset!

-Cubi

Anonyymi kirjoitti...

Siemenet saapuivat alkuviikosta tänne itäiseenkin suomeen.

Suuri kiitos, tuli yksi mielenkiintoinen lajike lisää tulevan vuoden kasvatuksiin.

-hannu

Tiemuh kirjoitti...

Kiva että Chilivarikin otti Ulupica Largen kasvatukseen. Itsellä sitä kasvoi jo tänä vuona, mutta ensi kaudelle tulee lisää kasveja mahdollisesti eri risteytyksestä, peräisin olevista siemenistä. Pistäppä tasaisesti juttua siittä tulemaan, jos sopii pyytää. Veikkaan että saatat saada Isosta Ulupicastasi sopivan amppelikasvin, jos kasvatat sen heikolla valolla. Itselläni kävi hieman niin alkuperäisille kahdelle yksilölleni. Paremmassa valossa tulee pystympää kasvua, minkä totesin loppukesän pistokaskokeilulla ja amppelista ämpäriin siirrossa. Mutta amppelissa se ei silti pääse juuri oikeuksiinsa, koska kyseessä on pubejen sukuisena isosta kasvista, josta saa hyvän sadon kunhan sen antaa kasvaa isoksi.

Marko Suokas kirjoitti...

Missäs vaiheessa suosittelisit Jamyn idättämistä? aamuaurinko(silloin kun paistaa)paistaa keittiöön ja iltapäivällä olohuoneeseen. lampun alla toki kasvattelen ennenkuin on valoa tarpeeksi.

Chilivaari kirjoitti...

Tammikuussa laitoin omani itämään, mutta sehän riippuu taimikasvatuksen lämmöstä ja valosta. Baccatumit saa kasvamaan nopeastikin, jos siihen panostaa. Viimekeväisen valotestini "kaapissa" oli 26-28° lämmintä, kosteaa ja valoa 10.000 luksia. Siinä chilit kasvoivat kuudessa viikossa nuppuvaiheeseen. Hiljalleen kasvatellen siihen voi mennä tuplasti aikaa.

nura kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.