Chilit sisään lokakuussa

lauantai 1. lokakuuta 2011

Sunnilleen samoihin aikoihin toin ulkochilini sisään viime vuonnakin, mutta kuitenkin syyskuun puolella. Nyt lipsahti lokakuulle. Parvekkeella saavat jatkaa lasien takana vielä pitkäänkin, kunnes pakkaset tulevat ja on pakko päättää, mitä pelastetaan.
Rocoto Riesen piti sitoa tukikeppeihin ja leikata pisimmät versot poikki. Sateiden jäljiltä saavi painoi niin paljon, että tuo piti kuljettaa nokkakärryillä jyrkkää ylämäkeä sisätiloihin kypsymään.

Askartelu/varastohuoneessa alkaa olla täyttä, vaikka parveke on vielä tyhjentämättä. Osan noista tosin heitän pois, kunhan sato ensin kypsyy.

Riesen on vasemmassa alakulmassa lattialla poissa valoista. Lämpö saa riittää sille kypsymiseen. Red Peruvian taas on pöydällä ikkunan edessä kuten myös Cajamarca sekä rocotot Peru ja Puno. Tuolla on mm. intialaisia annuumeita, jotka vasta nyt syksyn tullen punastuvat, samoin pari huono-onnista chinenseä. Lamppujen alle yritän saada samalle korkeudelle kolme testikasvia. Aluksi käytän pahvilaatikkoja korokkeena, kunnes oksat kasvavat. Taaimmainen on 2700K valo, jonka värin aurinko tietysti vielä peittää täysin. Käytin myös salamavaloa täydentämään varjopuolta, joten sekin tasoittaa värit. Eiköhän marraskuussa ole toisenlaista, ainakin iltaisin.
Pimiento de Padron (C. annuum) koki näin kovan leikkauksen.
Testikasviksi valitsemani annuumit kaivettiin ylös "pellosta", hedelmät poimittiin, juuret putsattiin ja varsi leikattiin lyhyeksi. Elleivät ne tuosta verso, muutama näitä jäi vielä kasvamaan, joten varakappaleita on pakkasiin asti.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.