Valotesti - saadaanko satoa sisällä

maanantai 17. lokakuuta 2011

Viime keväänä testasin pikkutaimien kasvua eri värisissä valoissa. Vaikka aluksi oletin, että valon värillä ei ole merkitystä chilien kasvuun, "kaappikokeilu" kuitenkin osoitti, että päivänvaloa muistuttavassa valossa taimet kasvoivat nopeammin isoiksi kuin  hehkulampun väriä muistuttavassa 2700 Kelvinin "lämmin valkoinen" valossa. Ero oli sitä luokkaa, että "luonnonvalossa" chilit kasvoivat neljässä viikossa saman kokoiseksi kuin punaisemmassa valossa viidessä viikossa. Senteissä mitaten erot olivat dramaattisen tuntuiset annuumeilla ja baccatumeilla, chinenseillä vähäisemmät. 

Kokeen lopussa kaikissa oli kukkanuppuja ja kesällä ulkona niihin tuli chilejä, eikä loppukesällä enää erottanut, mikä oli missäkin valossa kasvanut. Kokeessa jäi testaamatta, onko valon värillä merkitystä sadon määrään tai laatuun, sillä kaappi loppui kesken, chilit kasvoivat sieltä ulos. Nyt syksyn tullen ajattelin jatkaa testiä vähän isommissa tiloissa.
Talon kellarikerroksessa on varastohuone, jossa olen pitänyt joitakin isoja chilejä talvehtimassa. Viime talven ne saivat tyytyä pariin loisteputkeen, nyt on kaksi "työmaavaloa" 3x36W. Toisessa on 2700K pienoisputket, toisessa 5400K. Rinnetontilla myös kellarissa on ikkuna ja se hieman häiritsee testin suoritusta, mutta en minä sitä aio peittää.

Vasemman laidan testikasveina ovat tässä sekaisin kasvavat Habanero ja Inca Red Drop noin 35 cm lampusta ja 10.000 luksin valossa. Habanerosta nyhdin vain raakileet irti, Incasta myös kukat ja nuput. Ikkunasta tulee vähän päivänvaloa eli väri ei ole aivan puhdas 2700K. Kameran balanssi on päivänvalo.

Oikean laidan viidakossa ovat vastaavan tehoisessa valossa samat lajikkeet, habanero etualalla, Inca keskellä ja joku rocotokin sieltä pistää kuvaan. Täällä valon väri pysyy päivänvalona koko päivän. Lamput palavat nyt 12 tuntia. Katsotaan, miten nuo kehittyvät 10.000 luksin valossa. Jos ne kasvavat paljon ylöspäin, valoja voi nostaa. Varsinainen testi käydään marras-tammikuussa. Silloin ei ulkoa juuri tule valoa. Katsotaan, riittävätkö nuo lamput ja onko värillä väliä.

Lisäsin vaikeusastetta annuumeille. Ne ovat matalammalla, nyt n. 80 cm päässä lampuista, jolloin niille tulee 3000 luksia valoa. Nehän ovat tapille leikattuja Pimiento de Pardoneita, jotka nyt versovat jo voimakkaasti. Tämä on 2700K valon alla. Molemmissa on aavistus kukkanupuista jo latvalehtien välissä.

Tästä se lähtee. Seuraillaan tilannetta. Teen tätä testiä varten helposti seurattavan koosteen, aihealueen "Valon väri ja sato". Muutamaan viikkoon tuskin on mitään raportoitavaa. Kukkia tulee kaikkiin, se on selvä, mutta kehittyvätkö ne chileiksi, missä valossa ja millaisiksi, kas siinäpä kysymys.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.