Chilijuustoa leivän päälle

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Tästä aiheesta minulla on vuosia sitten tehty blogimerkintä, mutta käydään nyt asia vähän perinpohjaisemmin läpi.

Otetaan joku herkullinen chili, tässä kypsä Aji Cristal (C. baccatum). Cristal muuten maistuu ja tuoksuu jo vihreänäkin. Se silputaan pieneksi. Kuten jo 2011 totesin, juusto on tasalaatuisempaa, jos siemenkiinnikkeet ottaa pois, mutta ei se välttämätöntä ole.


Ne irtoavat Cristalista helposti, kun veitsellä irrottaa kantaosan. Loppu irtoaa itsestään vetämällä. Tästä voi ottaa siemenet kuivumaan vaikka talouspaperin väliin, mutta mustasilmäisiä (keskellä kuvaa) ei kannata ottaa talteen, ne eivät idä. Siemenet voi myös silputa muun chilin joukkoon, jos niin haluaa.

Terävällä veitsellä chili silputaan. Silpun koko riippuu chilin tulisuudesta. Miedot voi jättää isommiksi paloiksi, tuliset on syytä silputa hyvin. Niitä tietysti käytetään myös vähemmän. Jotkut käyttävät pakastettua chiliä tai jopa jauhetta, mutta eivät ne tuoreelle pärjää. Tuoreessa säilyy purutuntuma ja tuoksu.

Lopuksi silppu sekoitetaan juustoon. Kaikenlaiset pehmeät, maustamattomat juustot käyvät, myös tuorejuustot. Sulatejuustoista minusta Oltermanni on parasta, mutta muutkin kelpaavat, mutta sekoittaminen voi olla vaikeampaa.


Nyt sattui olemaan vajaa paketti Eldoradoa jääkaapissa. Siihen sekoittaminen vaatii vähän työtä, mutta kyllä se voiveitsellä onnistuu, kunhan ei aivan täyteen rasiaan yritä.

Juustoon sekoittaminen tasoittaa maun ja lieventää poltetta. Minusta se on juuri sopiva keino vertailla eri chililaatuja. Paljaaltaan mutusteleminen ei kerro ruoanlaittoon sopivuutta. Öljyssä paistaminen, padassa tai kermassa hauduttaminen pyöristää makuja huomattavasti ja juustoleipä kertoo, mihin suuntaan ollaan menossa. Juusto säilyisi jääkaapissa viikon tai pari, mutta yleensä se on loppu muutamassa päivässä.

Kylläpä oli hyvää.


3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tuota täytyykin kokeilla joku kerta. Tuli viikonloppuna testattua kaupasta ostettua chilikermajuustoa ja siinä yllättäen jopa maistui chili, tosin vain sellaisenaan syötynä, leivän päällä käytettynä ei enää maistunut. Mutta tuo sulatejuusto pitää kyllä testata.

wille kirjoitti...

Tämä on kyllä erinomainen herkku. Jo parin vuoden ajan tätä on löytynyt jääkaapista koko tuorechili-sesongin läpi. Pakastetuista en ole kokeillut, mutta voisivat olla liian "vetisiä" tähän.

Aji Cristal on oma suosikkini tähän hommaan, mutta eri lajikkeita kannattaa todellakin kokeilla. Tulisempaan levitteeseen käy mainiosti vaikkapa Fatalii (c.chinense).
Rocotoakin suosittelen kokeilemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tuli juuri sekoitettua Valio Polar -levittyvään juustoon puolikas Surinam Red pakkasesta. En huomannut ongelmaa vetisyyden suhteen. Saas kattoo kuhan maustuu pari päivää. -Mooms-

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.