Mysteerirocoto M2 vauhdissa taas

torstai 21. maaliskuuta 2013

Parvekkeella oli aurinkoisena päivänä 25° lämmintä ja mukava tehdä ruukun vaihtoja.

Fataliin yllätyspussista kaudella 2009 kasvateltu, itse nimeämäni Rocoto M2 (2. musta siemen) iti vanhoista siemenistä, tuli taimelle joulunpyhinä ja on nyt vajaan kolmen kuukauden ikäisenä puolimetrinen ja kukkii innolla.

Sille ei löytynyt edes Chilifoorumin avulla oikeaa lajikemääritystä, sillä saman näköisiä on liian paljon, ainakin 6 PI-lajiketta. Ne pitäisi itse kasvattaa vierekkäin ennen kuin voisi sanoa, ovatko ne samoja. Netin kuvien ja tietojen perusteella ei voi varmaa määrittelyä tehdä.

Rocoto oli kasvanut 9 cm leveässä taimiruukussa ja nyt se sai 15 cm leveän kolmilitraisen väliaikaisruukun kesää ja isompaa juuritilaa odotellessa.

Juuret olivat hyvässä kunnossa, kun ruukku ei ollut niitä täynnä ja ohuita hiusjuuriakin vielä näkyi pinnassa. Rikoin paakkua vähän pohjasta ja nurkista ja istutin uuteen ruukkuun. Kukinta saattaa tästä hetkeksi keskeytyä, mutta ehtiihän se vielä.


Tämän Rocoton kukat ovat enimmäkseen supussa, aukeavat myöhemmin lyhyeksi aikaa kokonaan. Niitä kasvaa useampia samasta pisteestä. Lehdet eivät ole kovin karvaisia eivätkä tuoksu voimakkaasti, mutta kyllä tämä silti tyypillinen pubescens on.

Kukan perusteella rocotoja ei voi määritellä. On niissä joissakin enemmän valkoista, mutta tämä on perusmuoto. Väri vaihtelee kameran kuvissa paljonkin riippuen valon laadusta ja tulosuunnasta. Tässä valo tulee terälehtien läpi ja se voimistaa violettia, eli luonnossa se on vaaleampi. Väri muuttuu myös iän mukaan, vanhassa kukassa se on hailakampi kuin juuri avautuneessa. Jotkut ovat yrittäneet tehdä määrittelyjä myös heteiden perusteella. Tässä ne ovat kiinni ja tummat, mutta muutamassa päivässä heteiden päät avautuvat, alkavat tuottaa siitepölyä ja muuttuvat vaaleiksi. Eipä löydy lajikkeiden välille eroa siitäkään.

Lisäys 22.3.

Tässä vielä kuva samasta kukasta kaksi päivää myöhemmin. Siitepölyä on alkanut irtaantua heteistä ja kukan väri on toinen, kun valo tulee sivusta, eikä terälehtien läpi siilautuen.

5 kommenttia:

Happara kirjoitti...

Minulle taisi taannoin lähetyksessäsi tulla ylläripussissa tuon RM2 siemeniä, ainakin niin arvelin (https://lh6.googleusercontent.com/-0VDVamuJ5Ig/Tjr19n15wTI/AAAAAAAAIEU/1ZlyB8P8pCE/s1200/P1050918.JPG)? Kuumana kesänä 2011 oli kasvarissa (hieman ainakin keskipäivältä varjossa) ja teki siellä nurisematta podeja, tosin itävää siementä ei sattunut otantaan. Kesällä 2012 se ei ulkosalla tehnyt podeja ollenkaan (kuten vähän nihkeästi muutkin Rocotot), nyt talvella sisätiloissa kitkutteli pimeimmän ajan jotenkin ja auringon ilmestyessä on tehnyt uutta kasvua.

Sitkeä tosiaan on ja puolihuolimattomallakin hoidolla elää, jos samasta lajikkeesta on kyse. Mikäli tänä kesänä ei itävää satoa tule, niin pitänee kysellä varasiemenien perään ;-)

Chilivaari kirjoitti...

Kyllä tuo samalta näyttää ja olen tämän siemeniä jakanut. Nyt piti idättää uusi, kun se vanha jo kupsahti ja huomasin, että siemeniäkään ei ollut tallessa kuin muutama. Eiköhän niitä taas kohta saada.

Janne kirjoitti...

Millä tavoin lannoitat rocotoja kun saat ne kasvamaan noin hyvin?

Chilivaari kirjoitti...

Enpä vielä mitenkään.
Pariin kertaan olen vaihtanut isompaan ruukkuun ja siinä samalla nuo saavat tuoretta multaa (Kekkilän Puutarhamultaa). Se riittää ainakin parin kuukauden ajaksi. Myöhemmin kesällä annan Puutarhan Kesää normaaliannoksen eli 1ml/litraan vetta.

Janne kirjoitti...

Joo, sama on kasvatus tapa itellä. Valoa vaan lisää.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.