"Pienviljelijän" lannoitepuikot

lauantai 9. maaliskuuta 2013


Kädessäni on kaksi gramman painoista lannoitepötkylää. Ne ovat sisällöltään samanlaisia, mutta toinen maksaa 1270€/ravinnekilo, toinen 11€. Kumpi on kumpi?

Siisteyshän sen jo kertoo ja pakkauksesta maksetaan. Takana on Biolanin Luonnonravinnepuikko, joita myydään 60 gramman paketissa, Se on puristettu tiiviimmäksi ja kiillotettu, jolloin se ei haise. Kanankakkarakeet haisevat ja hinta on laskettu isosta tarjoussäkistä, mutta samaa tavaraa ne kasveille ovat.

Jos kasvattelee vain yhtä tai muutamaa kasvia, ei tietysti kannata hankkia säkillistä lannoitetta, vaan kalliit puikot saattavatkin olla edullisia. Tuollaisia työnnetään multaan ruukun koosta riippuen 4-12 kappaletta kuukauden välein. Lisäksi annetaan vain vettä.

Biolan on uusimassa puikkojaan, mutta lähimarketissa ei vielä ollut uusia. Lannoitteiden N-P-K arvoista kirjoittelin jo 2008 pitkän jutun ja lannoitetaulukon. Nämä puikot ovat 4-1-2 ja kaliumia on selvästi vähemmän kuin chililannoitteissa yleensä. Taimivaiheessa näillä olen saanut hyvää kasvua aikaiseksi.

Nyt Biolan on jakanut puikkonsa Yrtti- ja HeVi malleiksi. Hedelmiä tuottaville on lisätty kaliumia suhteeseen 4-1-4. Sitä siis kannattaa odottaa satokauden lannoitteeksi, jos puikoilla lannoittelee. Myös Substral on uusinut puikkonsa. Aikaisemmin niissä oli hyvin paljon typpeä, nyt tilanne on korjaantunut.

Jos on vähänkään enemmän kasveja ruokittavana, suosittelen kyllä Puutarhan Kesää. Se on hyvä yleislannoite, helppo ja halpa. Siinä saa kilon paljon vahvempaa lannoitetta melkein samalla hinnalla kuin pikku paketin puikkoja. Annosteluun kannattaa hankkia maustemitta, jolla saa millilitran jauhetta litraan vettä. Se liukeneekin ihan itsekseen.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuollainen 40L säkki rakeita löytyy kesällä puutarhamyymälöistä noin 20€ hintaan, sen kun ostaa muutaman kaverin kanssa kimppaostoksena ja annostelee vaikka huuhdeltuihin mehupulloihin on niiden käyttö talvella sisätiloissakin melko vaivatonta ja kilohinta pysyy kohtuullisena.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.