Onnistuin lykkäämään satokautta Canarioilla

torstai 28. maaliskuuta 2013

Jo tammikuussahan kävi niin, että ajoissa itämään laittamani Canariot alkoivat kukkia pieninä taimina,15 cm korkeana ja 30 cm leveänä. Olisihan niitä kukkia voinut nyppiä pois tai antaa niiden kasvattaa muutaman pienen hedelmän ja tuhria kasvua siihen muutaman kuukauden. Minä päätin kuitenkin yrittää estää kukinnan onnistumisen kasvatuksellisin keinoin - ja onnistuin.


Tämä Canario (C. pubescens) on nyt 40 cm korkea ja metrin leveä. Se on kasvanut koko ajan olohuoneen ikkunalla. Annoin sille kukkien ilmestyessä taimiruukussa tuntuvan typpilannoituksen, Nutriforten typpilisää eli salpietaria tupla-annoksina. Kaikki kukat ja nuput putoilivat noin viikossa. Sitten vaihdoin sen isompaan ruukkuun ja nyt kukinta alkaa onnistua. Lannoitus on Puutarhan Kesää normaalimääriä. Toinen sai erilaisen kohtelun.


Tälle vaihdoin heti kovakouraisesti uuden amppeliruukun, laitoin sinne kourallisen kanankakkaa yhteen sivuun ja vein Canarion viileään varastoon vähän valoistakin sivuun. Se ei ehkä täysin lopettanut kukintaa koko aikana, mutta kukat putoilivat ihan itse, kun kaikki elämisen edellytykset eivät olleet kunnossa. Se kasvoi leveyttä ja on jo yli metrin. Vähemmästä valosta johtuen se on hennompi ja vaaleampi. Aurinkoiset päivät ovat saaneet ensimmäiset raakileet kiinnittymään tännekin, kun nostin sen ikkunan eteen riippumaan. Pelkällä vedellä se on pärjännyt, kun sillä on varastolannoitus ruukussaan.

Hyvällä hoidolla nämä voisivat nyt tehdä minulle makupaloja aina syksyyn asti. Nämä tarvitsevat vielä isommat ruukut, mutta kun teen vaihdon vasta, kun raakileet ovat jo isoja ja valoa ja lämpöä riittää, ei sen pitäisi keskeyttää kehitystä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.