Ei siis näin

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013


Colombian Orange (C. chinense) on pari kuukautta kasvanut samassa 10 cm muoviruukussa ja juuristo näyttää tältä. Tuollaiset tapaukset voi tarkistaa helposti. Ne saa ylös ruukuistaan vähän reunoja puristellen, pohjasta painaen ja varresta nostaen. Eihän tuossa ole multaa ollenkaan vapaana putoilemaan paitsi ihan pinnassa. Pieniä, tehokkaita hiusjuuria ei näy, vaan juuret ovat kiertyneet palmikoille ja tunkeneet kaikki ruukun urat täyteen. Tuollainen haittaa jo kasvamista.

Koko taimi 10 cm ruukussaan ulkoilemassa ennen ruukun vaihtoa. Sehän on viikon yli kolmen kuukauden ja 60 cm korkea, ahtaudesta huolimatta ihan kelpo taimi. Koon puolesta se olisi jo valmis parvekkeelle, eli saisi olla jo toukokuu, eli myöhemminkin voisi aloittaa idätykset. Toisaalta olen useana vuotena tehnyt sen virheen, että olen vienyt chinensejä liian aikaisin kylmälle parvekkeelle ja tuloksena on ollut pitkä tauko kukintaan tai minikokoisia chilejä.

Kesällä aion tarjota tuolle 6,5 litran ruukkua (isompia ei oikein mahdu parvekkeen hyllyille) ja nyt se sai väliaikaiskodikseen kolmilitraisen. Niitä vielä kehtaa pitää ikkunalaudallakin. Sillä oli noin neljä desiä multa- ja juuritilaa, mittasin sen uteliaisuuttani. 10 cm ruukkua voisi kuvitella litraiseksi, mutta tuo on ulkomitta ja ruukku kapenee alaspäin, on aika matala, eikä ole koskaan aivan täynnä.

No niin, veistelin juuripaakkua aika raskaalla kädellä. Nurkkien juuripunokset leikkasin pois, keskeltäkin viiltelin ja pudistelin irtomultaa pois. Minulla on aikaisempia havaintoja, että rikottu paakku ja katkottu juuristo sopeutuu nopeammin uuteen paikkaan kuin ehjäksi jätetty. Kävipä kerran kesällä niinkin, että maakuoppaan turpeen keskelle istuttamani chili ei ollut koko kesänä kasvattanut montaakaan juurta ulos keväisestä juuripaakustaan. Se oli oman juuristonsa vankina ja voi aika huonosti. Siksi pyrin nyt rikkomaan tuollaiset punokset.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.