Lajikkeelle tyypillinen ominaisuus: kaatuilu

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Pari vuotta sitten ihmettelin samanlaisessa litran jäätelölaatikossa kasvavia ja reunan yli kaatuilevia chilejä. Lajikkeelle tyypillistä käytöstä vai kasvatusvirhe?


Nyt on todettava, että se on tyypillistä käytöstä, mutta kyllä ne siitä itse nousevat.
Pimiento de Padrón (C. annuum), espanjalainen tapas-chili kasvaa taas kolme samassa laatikossa. Laitimmaiset ovat kaatuneet reunan yli, keskimmäinen pysyi niiden välissä suhteellisen hyvin pystyssä. Kaikki nojasivat ikkunaan. Padrón on tukeva, nuppuja latvassa ja kahden kuukauden ikäisenä 40 cm korkea. Samanlaisessa laatikossa kasvavat Alma Paprikat näiden vieressä ovat suoria, 60 cm korkeita ja niissä on sormenpään kokoisia raakileita. Alma on siis nopeampi.

Padrón kasvoi Alman takana vähän piilossa ja siksi se on päässyt tekemään tuollaisia temppuja. Se on aluksi kaatunut melkein ikkunalaudalle asti, mutta kääntänyt sitten latvan ylös, kuten kasveilla on tapana, jos valo tulee ylhäältä. Kummankin päädyn kasveille on alaspäin kaartuneesta osasta kasvanut rinnakkainen runko päärungon viereen. Taidan leikata ne irti. Niistä saisi hyviä pistokkaita; vedessä juurruttaen uusia taimia. Seuraavassa ruukun vaihdossa hautaan tuon mutkan kokonaan multaan ja kasvu näyttää sen jälkeen normaalilta.

2 kommenttia:

Seppo kirjoitti...

Minä olen saanut joskus baccatumejakin kaatuilemaan. Kysymyksessä on ollut näissä tapauksissa varmaankin kasvatusvirhe tai muu kaltoinkohtelu. Tukeminen kepillä pystyasentoon on ajan oloon useimmin korjannut ongelman ja isompaan ruukkuun vaihtaminen ja syvemmälle istuttaminen viimeistään.

Omnicolorille kyllä kävin huonosti tällaisen johdosta. Se ei pysynyt pystyssä ja päästessään kaatumaan painava latvus rusautti koko puun poikki aivan tyvestä.

Tuntuvat joskus nämä korkeaksi ja latvasta harjamaiseksi kasvavat baccatumit olevan pienissä ruukuissa herkkiä tälle. Voi olla tuo kookoskuitukin osasyynä: se ei ehkä tue kasvia juuresta aivan niin hyvin kuin tiiviimmät kasvualustat ennen kuin on vahva juurakko päässyt kehittymään.

LupeKani kirjoitti...

Mulla on aivan täysin samanlailla kaatuillut padron kasvamassa. On myöhemmin juurtunut varrestaan kiinni kivivillaan ja kasvattelee hyvin juuria läpi. Tämä kaatunut kohta menee myöhemmin ruukutuksissa piiloon.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.