Varo suoraa auringonpaistetta

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Sisällä kasvaneet chilit eivät kestä suoraa siirtoa ulos aurinkoon. Laitanpa tämän varoituksen nyt, kun viikonvaihde näyttää aurinkoiselta.


Oleellinen asia on kerrottu vuoden takaisessa blogimerkinnässäni. En lähde sitä toistamaan. Sisäkasveja pitää totutella auringon UV-säteilyyn vähitellen. Hyvä metodi on aloittaa lyhyillä ajoilla ja pidentää niitä vähitellen. Selkeää ohjetta en anna, koska tapaukset vaihtelevat niin paljon. Aivan ilman UV:ta kasvaneet kalpeat taimet palavat nopeasti, ikkunalasin takana hiukan säteilyä saaneet kestävät ilman lasia ehkä puoli tuntia aluksi ja muutaman päivän jälkeen jo tunnin. Jokainen ulkoiluttaa omalla vastuulla, itse arvioiden kasviensa kestävyyden!

Varjossa pitäminen on myös hyvä keino. Monet suojaavat kasvatustilansa hallaharsolla, jonka myyntinimi nyt näytti olevan kasvuharso. Sitä ei kannata laittaa kiinni kasveihin, sillä silloin harson raot eivät liiku suhteessa kasviin ja joku osa voi palaa. Suojaa ei tarvita kuin yläviistossa etelän puolella. Taivaalta heijastuva valo on vain hyväksi totuttelussa, samoin aamu- ja ilta-aurinko. Palovammat ilmestyvät muutaman päivän viiveellä. Niitä ei voi havaita tänään, vaikka lopputulos olisi tuon kuvan mukainen ylihuomenna.

Pahimmillaan koko kasvin voi polttaa karrelle, mutta yleensä vain muutamat lehdet saavat vaaleita läikkiä. Minulla ei ole uusia kuvia, sillä en ole muutamaan vuoteen polttanut taimiani.

UV-lukemat löytyvät täältä. Ne eivät ole vielä korkeita, säteily lisääntyy kesään mennessä ainakin kaksinkertaiseksi.

4 kommenttia:

Petra K kirjoitti...

Just päivitin , että vein Canarion ulkoilemaan hetkeksi. Join kupillisen aamukahvia, ja kärräsin sisään. En uskaltanut kauempaa... ;)

Sir Badger kirjoitti...

Ikkunalaudalla talvehtineet Habanerot ovat kestäneet hyvin 2-4 tunnin auringonpaistetta parvekelasin takana.

Varoitus on silti mielestäni aiheellinen, parina edellisenä vuonna on tullut ainakin yksi chili poltettua.

Chilivaari kirjoitti...

Kyllä ne lasien takana kestävätkin. Useimmat parvekelasit suodattavat suuren osan UV-säteistä. Plekseistä en tiedä.
Minä olen huoletta siirtänyt kolminkertaisen ikkunalasin takaa paksun parvekelasin taakse, eikä ongelmia ole ollut. Molemmat ovat etelään.

Kukkahattuneiti kirjoitti...

Olisipa tullut luettua, niin olisin tämänkin viisauden muistanut :P tänään tuli havaittua, ettei vaaleiden verhojen takana ollut chili oikein kestänyt pihalla aurinkoista päivää. Hupsiis. Onneksi kaikki lehdet eivät kärventyneet...

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.