Voiko chilin kukka haista?

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Aji Huanuco (C. baccatum)
Eihän tuollainen voi haista, eihän?

Ulupica Large (C. gardenasii)
Tämä tuoksuu hienolle parfyymille, mutta ei tehnyt ainuttakaan marjaa koko kesänä. Talvehtinut Ulupica aloitti taas kukinnan.

Aji Huanuco kasvoi olohuoneessa ikkunan ylälaitaan ja siirsin sen parvekkeelle, missä pieni lämpöpuhallin huolehtii öisin lämmöistä. Suurin syy siirtoon ei ollut koko vaan haju.

Huanucon kasvaessa olohuoneeseen levisi vähitellen outo tuoksu. Aluksi epäilin, että deodorantti oli pettänyt. Ilmassa leijaili vanhan hien tapainen lemahdus. Kainaloita haistellen se ei lisääntynyt, mutta ikkunalaudan chilien lähistöllä voimistui. Siirto parvekkeelle varmisti asian. Haju siirtyi parvekkeelle ja olohuone raikastui. Taitaa käydä niin, että tämän haisulin paikka on kesällä ulkona, ellei asia muuten selviä siihen mennessä. Voisihan olla, että lannoituksella tai mullan happamuudella olisi jotakin tekemistä hajun kanssa.

Olen yrittänyt nuuhkia hajun lähdettä, mutta en ole varma. Haju alkoi ehkä kukintavaiheessa ja juuri aukeavat kukat kenties ovat voimakkain lähde. Toisaalta versojen päät, joissa on nuppuja myöskin tuoksahtavat. Luonnollinen selitys olisi kukat, sillä niiden homma on houkutella hyönteisiä pölyttämään, vaikka chilit ovat myös itsepölyttäviä. Ehkä Perussa on noilla seuduin hyönteisiä, jotka tykkäävät ihmisen hien tai kissanpissan tuoksuista. Paljon pienempi varataimi ei vielä haiskahda, se on varma.

Taidan olla tämän maan ainoita Huanucon kasvattajia, joten havainnon varmistusta muilta kasvattajilta voin odottaa turhaan. Omnicolor on todettu useamman haistelijan voimin tuoksahtavan kissan pissalle, ainakin ajoittain, joten miksi ei myös hienhajuinen Huanuco olisi mahdollinen?

Tuossa on nyt ehkä viimeistä kertaa taustana naapurin pihakoivu, jonka he aikovat kaataa. Oksat ovat lahoja. Puulla on ikää lähemmäs sata vuotta.

6 kommenttia:

Jozpe kirjoitti...

Hieno kukka tuolla Ulupicalla. Sain itsekin sen siemeniä viime siemenketjukirjeestä ja aion koittaa kasvattaa sitä ensi vuonna.

Viime vuonna kasvattamani Tepin, National Park of Tikal, Guatemala levitti myös kukkiessaan ympäristöönsä todella mielyttävän tuoksun.

Toni.A kirjoitti...

Ulupicasta kieltämättä lähtee vieno tuoksu, mikä valitettavasti peittyy helposti muiden alle. Satoa kasvista on melkoisen hankala saada, mutta ei mahdotonta. Aikoinaan, kun oma Ulupicani oli hengissä ja hyvissä voimissaan, en saanut kesänaikana kasvihuoneessa satoa laisinkaan. Kaikki kukkaset ja ne marjojen alut karisivat vain pois. Ainoat palleroiset sain, kun syksyllä otin talvetukseen ja laitoin akvaariolamppujen (sinisävyisten) alle, niin siitä tuntui kovasti tykkäävän. Vaikuttaa myöhäiseltä lajikkeelta.

Tuosta Omnicolorista käytiin toisiaan keskustelua aikaisemminkin, ja edelleen vahvistan sen kammottavan hajun. Kissanpissa on lähin, mitä siihen voi verrata.

Tiemuh kirjoitti...

Ulupica Largeja on vähän hankala verrata toisiinsa, koska Suomessa ei ole vielä tullut vastaan stabiilia kantaa. Vaihtelua eri yksilöiden välillä voi olla C.cardenasiista C.pubessensiin, eli melkoisesti.
Meillä kävi myös tuuri naapurin luoteesta varjostavan suuren seepramännyn kanssa. Ennen kuin kerittiin edes ehdottaa sen kaatamista tuli naapurin isäntä pyytämään josko jeesisin sen kaadossa.

boozeman kirjoitti...

Oman Trepadeira Wernerini kukat tuoksuvat kyllä myös. Ei sellainen kissanpissamainen tuoksu vaan lähinnä imelä. Ei hyvä eikä paha.

Nimetön kirjoitti...

Minulla kasvaa Huanuco Semillakselta tilatuista siemenistä. Tuoksuu pistävältä myös minulla, ja nyt asiaa miettii, niin haju tosiaankin taisi alkaa kukintavaiheessa, tai ainakin se voimistui.

Chilivaari kirjoitti...

Samasta paikasta ovat minunkin siemeneni.
Ajattelin muutaman päivän kuluessa kirjoittaa tähän jatko-osan. Minusta kukat eivät haise, mutta kasvi haisee.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.