Kypsää tomaattia

tiistai 9. huhtikuuta 2013

Ei siitä vielä ole kuukauttakaan, kun havaitsin ensimmäiset raakileet  kuusivuotiaassa tomaatissani. Nyt ne jo ovat kypsiä.


Tumbling Tom Yellow on 2008 kylvetty riippuvaoksainen amppelitomaatti. Sen pienet keltaiset hedelmät ovat makeita ja maukkaita, suupalana syötäviä, mutta parhaimmillaan puolikkaina leivän päällä tai lautasella.

Edellisinä vuosina siinä on ollut kypsää jo maaliskuussa, mutta nyt oli synkkä talvi. Sitä paitsi tein perusteellisen ruukun vaihdon aika myöhään ja poistin siitä samalla vanhimmat paksut juurakot, kun uusiakin oli ruukku täynnä. Tästä se innostui kasvamaan ja kukkimaan kuin nuorukainen.

Uutta kasvua on kuukaudessa tullut todella runsaasti ja oksat painuvat sadon painosta. Aivan täydellistä tomaattitietämykseni ei kuitenkaan ole, sillä monet tertut jäävät harvoiksi, kukkia putoilee, eikä tomaatteja muodostu. Eniten tätä on varjon puolella, joten valo on osasyy.

Saattaa olla, että lannoitukseenkin pitäisi perehtyä. Olen laiskuuttani antanut vain Puutarhan Kesää, kun sitä on kastelukannussa chilejä varten valmiina. Tänään luin Nutriforten Tomaatti- mansikka lannoitepurkin kyljestä, että tomaatille pitäisi antaa hyvin kaliumpitoista lannoitusta. Pääsadon aikaan se suosittelee kaliumia tuplasti enemmän kuin typpeä. Ehkäpä pitää ruveta sekoittelemaan tuolle omat lantapaukut kahdesta aineesta. Ei se nyt niin kauhean suuri vaiva ole, vaikka ne liukenevatkin hieman heikommin kuin pinkki peruslannoite.

7 kommenttia:

Tarina kirjoitti...

Apuva aapuva! Onko vielä tehtävissä yhtikäs mitään leikkasin näet Naga Morich'in ihka ensimmäisen podin/hedelmän pois typistäessäni kasvia mullanvaihdossa? Ei siitä kalua taida ves'lasissa tulla?
Voit arvata, jotta sanailin sivistyssanakirjan läpitte kuin satamajätkä.
Njams, tekisi mieleni maistaa tuollainen herkullinen tommaatti!

Chilivaari kirjoitti...

Olivat kyllä tosi hyviä. Jaoin neljäksi puolikkaaksi, joista pojanpoika sai kaksi, me isovanhemmat kummatkin puolikkaan. Poika sai poimia tomaatit ja oli pollea siitä.

Kannattaa se Nagan oksa laittaa vesilasiin. Jos se on jo kasvanut, kypsymiseen riittää vesilasi. Kasvuun se ei riitä.

Tarina kirjoitti...

Voi harmitus. Noh, naga on kukkinut puuhakkaasti siitä asti, kun sen sain ja hedelmää se ei ole aiemmin yrittänyt pyöräyttää niin annoimpa saksien laulaa sen suuremmin asiaa ihmettelemäti.
Tulipa taas kantapää oppia reilusti.
Voin vain kuvitella kuinka onnellinen pojanpoika oli, kun sai olla isoisän puutarhurikisällinä.
Maukkaita päiviä!

EsaT kirjoitti...

Olet siis talvettanut tomaattisi. Miten helposti se onnistuu? En ole koskaan tullut edes ajatelleeksi, että niinkin voisi tehdä.
Rocoto Manzanot talvehtivat hienosti ja niistä on tullut pieniä puita, mutta että tomaatti...
Taidan sittenkin kylvää Tumbling Tomeja tänä vuonna ja kokeilla miten talvetus onnistuu.

Chilivaari kirjoitti...

Makuuhuoneen eteläikkunalla se on oleillut amppelissa. Aluksi ei ollut mitään lisävaloa ja varjon puoleiset versot kuolivat talvella. Nyt ikkunan päällä on 2x28W loisteputket ja se saa useammat haarat säilymään talven yli. Aina on jotain säilynyt kevääseen ja ensimmäiset aurinkoiset päivät herättävät sen. Sadotonta kautta on suunnilleen marraskuusta maaliskuuhun.

EsaT kirjoitti...

Kiitos tiedosta. Olen havainnut tomaattien kasvattamisen huomattavasti chilejä vaikeammaksi, minkä vuoksi ajattelin jättää tomaatit tänä kesänä kokonaan väliin. Talvettamisidea sai minut nyt kuitenkin hankkimaan muutaman siemenen. Katsotaan kuinka käy!
Typistätkö tomaatin varsia syksyllä?
Chilillä olen kokeillut juurien ja oksien typistystä, pelkästään oksien typistystä ja jättänyt kokonaan typistämättä. Kaikki toimivat. Minulla on iso lounaisikkuna ja kun patterin pitää poissa on lämpöä talvella noin 17 astetta. Hyvin tuntuvat viihtyvän.

Chilivaari kirjoitti...

Leikkelen syksyllä oksat lyhyemmiksi. Kesänhän ne riippuvat metrin ruukun alapuolella. Keväällä voi ottaa pistokkaita, lisätä harventuneelle puolelle uusia oksia. Katkaistu tomaatin latva juurtuu tavattoman helposti vesilasissa.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.