Puca Uchu ja kaverit

torstai 28. tammikuuta 2010

Pakkanen hidastaa kasvua selvästi. Jouduin siirtämään pikkutaimien laatikon pois ikkunalaudalta patterin päältä, tuuletusikkunan edestä, kun laitimmainen sai vetoa ja sirkkalehdet surkastuivat. Uudessa paikassa on viileämpää ja pariviikkoiset taimet ovat selvästi pienempiä kuin edellinen erä. Ehtiväthän nuo vielä, ei siitä ole hätää. Jos nopeaa kasvua taimilleen haluaa, ne kannattaa pitää noin 30° lämmössä ja kosteassa ilmassa.
Varsinainen asiani on kuitenkin eri lajien erilainen kasvutahti.
Puca Uchu keskellä on intiaanien perinteinen köynnöstävä baccatum-chili, jota on viljelty tuhansia vuosia mökkien seinustoilla Perussa ja naapurimaissa. Siemenliikkeidenkin mukaan siitä voi tulla iso ja kasvukausi on pitkä. Tuota on mainittu myös pakkasta kestäväksi. Syksy sen sitten näyttää. Taimen kehitys pituussuuntaan on ollut ripeätä. Vasemmalla on chinense Cajamarca, lajilleen tyypillisesti matalana ja lehtiä levittävänä. Oikean laidan annuum on Indian PC-1. Sen alkuun lähtö on ollut hitainta näistä kolmesta. Kaikki ovat olleet saman lampun alla ja samanlaisessa mullassa. Taustan rocotot ovat näitä kuukauden vanhempia.

Puca Uchu on iso chili, punainen kypsänä ja espanjalaisperäinen nimi onkin Aji Rojo, englanniksi Aji Red. Minä ajattelin pysyä ketšuassa, vaikka eri länsimaiset lähteet mainitsevatkin samalla nimellä useita erilaisia chililajikkeita. Muuan chilitutkija kertoi kirjassaan Puca Uchun kasvavan keskimäärin kolmivuotiaaksi, mutta sinä aikana sille on syntynyt sivuversoja tai uusia taimia joten kasvu jatkuu saumattomasti. Chiliä käytetään pääasiassa tuoreena ja sitä onkin tarjolla miltei ympäri vuoden keittiön seinustalta kerättäväksi.

3 kommenttia:

Anonymous kirjoitti...

Kiitos ja kumarrus hienosta blogistasi. Eksyin sivuillesi ja noin 3vuoden tauon jälkeen innoistuin taas kasvattamaan chilejä.

Cefuts kirjoitti...

Laitoin 1-2 vk sitten siemeniä itämään, muut lajikkeet ovat jo sirkkalehti -vaiheessa paitsi suklaahabanero. Habanerot tuntuvat olevan kaikista hitaimmin kasvavia yksilöitä, kun ne pääsee vauhtiin niitä ei pidättele mikään. Pucha Uchu kuulostaa mielenkiintoiselta chilitä.

Chilivaari kirjoitti...

Minulle mahtuu parikin köynnöstä parvekkeen nurkkiin tukipylväitä kiipeilemään. Tämä Puca Uchu (Aji Rojo) saanee nyt Joulun kellojen (Campane) paraatipaikan. Toisesta köynnöksestä ei ole vielä varmuutta. Viimekesäinen Aji Amarillo on edelleen hengissä, mutta muitakin isoja on itämässä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.