Mullan pH ja muuta spekulointia

sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Nyt liikutaan arvausten ja tuntemusten alueella. pH:ta en ole mittaillut, vain multapussien kyljistä katsellut. Vertailevat tutkimukset useammalla kasvilla myös puuttuvat.

Kukkamultien pH on suuruusluokkaa 6,5, hapan turve vähän päälle neljä ja molemmissa kasvaa chilintaimi, se on kokeiltu. Happamessa vain paljon hitaammin. Toissa keväänä kasvatellessani perulaisia chilejä löysin tiedon, että ylhäällä vuoristossa perunapellon pH voi olla jopa alle 4, siis hyvin hapan, mutta tasangolla ja jokien lietemaassa ylempänäkin se on normaali. Samoin sademetsän maapohja todettiin hyvin happameksi. Tämän seurauksena laitoin vuoriston rocotoille hapanta turvetta joko ruukun pohjalle tai sekoitin multaan noin kolmanneksen. Ne kasvoivat hyvin ja satoakin saatiin heti ensimmäisenä vuotena useimmista.
Cajamarca ( C. chinense) on ollut tämän kesän hidastelija. Alun se kasvoi kukkamullassa, jonka pH:ta en tiedä. Kun se ei kehittynyt, lisäsin pohjalle kanankakkaa ja seuraavassa ruukun vaihdossa viime kesän kokemusten perusteella hapanta turvetta. Ei se vain kasva. Pieniä nuppujakin kehittyi, mutta ne mustuivat ennen kukintaa. Tämä kuva on 10.6., mutta vielä heinäkuun alussa se oli noin pieni.

Tein rajun ratkaisun pari viikkoa sitten. Ripottelin sen mullan pinnalle pari teelusikallista puutarhakalkkia. Sehän nostaa pH:ta ja lisää kalsiumia ja magnesiumia maahan. Enhän minä tiedä, onko tämä edes vuoriston kasvi. Cajamarcan kaupunki toki on korkealla, mutta tasangon kasville on voitu hyvinkin antaa kaupungin nimi muista syistä, tässä tapauksessa ulkonäön perusteella, tai se on löydetty joen penkalta tulvamaalta.

Eilen huomasin vaikutukset. Kasvissa on voimakkaita uusia versoja, tuossa keskellä oleva on kasvanut muutamassa päivässä parikymmentä senttiä. Tietysti helteetkin samaan aikaan voivat vaikuttaa, jos tämä on lämmön suosija, mutta minä veikkaisin pH:n nostoa ja kalsiumin lisäystä. Osa kalkista tosin on vielä liukenematta mullan pinnalla. Muutama muukin kalkin suosija minulla on, selvimmin espanjalainen Pimiento de Padron ja jotkut baccatumit. Eri chilit voivat siis pitää erilaisesta mullasta, mutta mistä senkin tietäisi?
Kukkakin sinne oli ilmestynyt, noiden uusien versojen alapäähän. Tyypillinen chinense se on, vaikka terälehdet ovatkin erillään. Heteiden varsissa näkyy violettia ja kukkia lähtee useampi samasta pisteestä. Alas suuntautuva nuppu jäi varren taakse. Aiemmin epäilin, että kukinnan viivästyminen olisi voinut johtua päivän pituudesta, sillä kun on kotipuolessaan tasaisesti 12 tunnin päiviä. Nyt Juhannus on vielä niin lähellä, että tuo teoria romuttui. Kuten huomaat, Cajamarca on karvainen.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.