Eurooppalaiset kypsyvät

perjantai 16. heinäkuuta 2010


Eurooppalaiset annuumit ovat edelleen yhteisessä pienessä jäätelörasiassaan, eivätkä ne kuukaudessa ole paljonkaan kasvaneet silloisesta kukintavaiheestaan.

Hot Portugal kasvatti ensimmäisestä chilistään pitkän luikeron, 17 cm mittaisen. Seuraavat ovat lyhyempiä, osa myös hyvin käyriä, mutta ohuita ne ovat kaikki. Maistelu jää vähän myöhäisempään ajankohtaan, kunhan löytyy sopiva ruokalaji ja tuo kypsyy aivan kokonaan.


Puolalainen Cyklon on säännöllisemmän muotoinen ja tasakokoinen, noin 8 cm pitkä. Ripsiäiset ovat ilmeisesti ehtineet chilin kantaan asti, sen näköistä tummaa röpöä siinä on. Alalehdethän jouduin näistä karsimaan, kun ne oli aika tavalla syöty. Ei se kuitenkaan ole suuremmin kasvua haitannut. Nämä ovat saaneet säännöllisesti Puutarhan Kesää lannoitteeksi, mutta vain normaaliannoksen, vaikka multaa ei juurilla ole kuin pari desiä.

Unkarilainen Hungarian Hot on näistä suurikokoisin ja sen chilit ovat kymmensenttisiä, melko tukevia. Ne kypsyvät vaalean vihreästä oranssin kautta punaisiksi. Maistellut en vielä ole, en raakoja enkä kypsiä. Luulisin lisääväni maistelukokemukset tänne perään, että pysyvät lajiesittelyn kanssa samassa paikassa helpommin löydettävissä.

Omissa ruukuissaan asustelevat Baskien Piment d'Espelette ja Calician Pimiento de Padron kypsyvät myös, vaikka Padroneista on valtaosa syöty vihreänä. Espanola kypsyi eurooppalaisista ensimmäisenä ja se viihtyy nyt puutarhassa maahan istutettuna kuten pari Padroniakin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.