Parasta annuumia, mitä olen maistanut.

keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Nyt pitää kehua isoilla kirjaimilla. Pimiento de Padron on ylittänyt odotukset joka suhteessa. Ehdottoman suositeltava mieto lajike.
Espanjan välierämatsia odotellessa paistoin testierän tapaksia. Oliiviöljyä reilusti pannulle ja chilit siihen kunnes kuori irtoilee ja tummuu sieltä täältä. Sitten karkeata merisuolaa vähän päälle ja nauttimaan. Hieno kokemus ja tästä muutkin pitivät. Rulettia ei vielä näin pienellä erällä päässyt pelaamaan, mutta ilmeisesti suurimmat olivat tulisimpia. Kaikki kuitenkin maistuivat. Tämäkin luokitellaan tulisuusluokkaan 4 tai scovilleissa vaihteluväliin 1000-12.000. Yksi selvä virhe tuossa minulle tuli. Kannat leikkasin liian lyhyeksi. Niistä saa huonosti kiinni, kun ovat rasvaisia.

Ensimmäiset juuri kypsyvät ulkona kukkapenkissä, terassin reunassa. Olen tuon vierestä kerännyt jo useamman vihreän syötäväksi, mutta pitäähän siemeniäkin saada. Nuo ovat suunnilleen metrin korkuisia. Parvekkeella on kasvu ollut kovempaa, latva hipoo jo kattoa ja satoakin on enemmän. Padron taitaa pitää lämmöstä. Se on helpoimpia kasvattamiani chilejä, roteva, hyvin kukkiva ja helposti satoava. Ripsiäisiä se kerää kuten muutkin annuumit, mutta saippuavedellä ja lehtiä poistamalla siitä on selvitty. Uutta tervettä kasvua tulee enemmän kuin ötökät ehtivät syödä. Se myös juurtui helposti, kun katkaisin latvan. Suosittelen hankintalistalle ensi kesäksi, jos muutkin kuin tappotuliset kiinnostavat. Olen tätä jo käyttänyt viipaloituna kuin vihreää paprikaa pienellä poltteella salaateissa, wokeissa ja kastikkeissa, mutta kyllä alkuasukkaat olivat oikeassa tarjoilun suhteen. Oliiviöljy ja suola kuuluvat ehdottomasti makuyhdistelmään.

Jos nyt kuitenkin käy niin, että Saksa selviytyy finaaliin, uuniin menee Rocoto Riesen (jättiläinen) kenties vähän punaisella hollantilaisella ja Goudalla täytettynä. Espanjan voittaessa pidämme tapas-juhlat ja riivin kaikki Padronit puskista pannulle.

5 kommenttia:

Anonymous kirjoitti...

Tuli ihän nälkä kuvaa katsellessa :o

Kaltsu kirjoitti...

Itsellä olisi pussilinen Padronin siemeniä, mutta en ole niitä ajatellut laittaa itämään. Ensimmäisen kerran kun maistoin marketin Padronia niin olivat äärimmäisen karvaita ja tulettomia. Varmaankin täällä olen aikaisemin kommentoinut samaa asiaa. Itse kasvatettuna varmasti parempia, mutta en viitsi ottaa sitä riskiä että maistuvat samalta.

Luulis että ovat hyviä kun kuitenkin nämä chilit taitavat olla Espanjassa kovin suosittuja. Miten kuvailisit makua?

Chilivaari kirjoitti...

Paljaaltaan syöden se on kuin vihreä paprika pienellä, tasaisella poltteella. Annuumia niin usein vaivaavaa karvautta ei kuitenkaan ole.
Tapas sitten - aivan eri juttu. Perusmakuja varmaan espanjalaiselle kuten meille ruisleipä ja kirnupiimä. Seura, seremonia ja nautittavat juomat muodostavat kokonaisuuden ja kun vielä Espanja voitti. Loppuotteluun olen noita varannut aika kasan. Jos Hollanti pääsisi niskan päälle, sitten kuorrutetaan näitä Goudassa.

Räyhis kirjoitti...

Hyvän näköistä. Espanjassa lomaillessa on tullut tilattua noita padroneita. Suolainen ja rasvainen pikkupurtava putoaa aina välillä helteessä.

Hienon näköisiä kuvia kaiken kaikkiaan, olen epäsäännöllisen säännöllisesti tätä seurannut.

Miten iso parveke sinulla on käytössä? Kuvista ei vaihtelua puutu ja kasveillakin näyttää kokoa olevan, tuntuu että omalta parvekkeelta saa kuvia räpsittyä vain jommassakummassa päädyssä seisten :D lienee yrityksen puutetta.

Chilivaari kirjoitti...

Onhan tällä kokoa, omakotitalossa laajensimme muuton yhteydessä eteläseinään aukot ja valoa sisään. Syvyyttä on 2,5 ja leveyttä lähes 4 metriä. Chilit ovat pääasiassa kaiteessa olevilla hyllyillä, osa lattialla. Tämä on niin jyrkässä rinteessä, että ensimmäisen kerroksen parvekkeeltakin on kolmen metrin pudotus maahan matalimmasta kohdasta.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.