Chilit köynnöskasveina

lauantai 31. heinäkuuta 2010

Joka vuosi minulla on ollut parvekkeella pari isoksi kasvanutta, köynnösmäistä chiliä, nurkkien pylväitä kierrellen. Lajikkeet olen valinnut aika sattumanvaraisesti sen mukaan, miten ne ovat kasvaneet taimivaiheessa.
Aji Golden ( C. baccatum) on tämän kesän toinen köynnös. Se on vasta 150 cm korkea, sillä sitä on taimivaiheessa lyhennelty rajusti. Paikka oli varattu aivan muulle lajikkeelle, mutta perulainen Golden otti sen. Sen vieressä samalla hyllyllä ovat baccat bolivialainen Aji Colorado, jossa on isoja raakileita, vietnamilainen Dong Xuan Market, jossa on jo kypsääkin ja kuvan ulkopuolella El Salvadorin Aji Ahuachapáu, jossa on runsaasti kypsiä ja satoa jo korjattu. Nuo muut baccatumit ovat 50-60 cm korkeita, mutta saksia sekin on vaatinut muutamien kohdalla.  Kuvan oikean laidan täyttää edellisen jutun toistaiseksi tuntematon chinense. Huomaa hylly parvekkeen kaiteessa, missä aurinko ei pääse paistamaan suoraan ruukkuihin ja kuumentamaan juuria.


Kauden toinen köynnös on Aji Chanca, jonka kuva oli täällä kuukausi sitten. Nyt se on tuosta kasvanut kattoon ja sitä pitkin mutkitellen niin, että mittaa on jo yli 3 metriä. Aikaisempien vuosien köynnösmäiset ovat yhtä rocotoa lukuun ottamatta nekin olleet baccatumeja. Ainakin Campane (eli Joulun Kellot, Piispan Hattu jne.), Starfish ja Aji Amarillo ovat kaikki kasvaneet kattoon asti lattialta, jotkut nelimetrisiksi. Kasvihuoneolosuhteissa Fataliin Aji Cristalit näyttävät kasvavan jättimäisiksi, vaikka ne minulla pysyvät alle metrin korkeana. Tuo Golden muuten pysyy ihan itse pystyssä, kun se kiertää ahtaasta raosta pylvään ja parvekelasien välistä. Kunhan raakileet kasvavat, saatan joutua tukemaan joitakin oksia. Tästä kasvista toukokuussa leikattu latva juurtui nopeasti ja sekin on kasvanut jo yli ikkunan. Kasvu on siis sillä geeneissä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.