Kyllä kasvaa

maanantai 19. heinäkuuta 2010

Olen aikaisemmassa blogimerkinnässäni seurannut Aji Chancan ( C. baccatum) toukokuun uusintakylvön kasvua viikoittain. Viime aikoina vauhti on ollut 20 cm viikossa. Tuo on totisesti nopeimmin kasvava chilini toistaiseksi. Nyt pisimmällä on mittaa 8 viikon ikäisenä 102 cm, seuraavillakin yli 90 cm.

Kahdessa litran jäätelölaatikossa kasvaa 8 isoa kasvia yhtenä nippuna, ilmeisesti toisiaan kirittäen. Aluksi lannoitin niitä Puutarhan Kesällä, mutta viimeiset 3 viikkoa ovat saaneet pelkkää vettä, kun kasvu tuntui liialliselta.

Nyt sille on tehtävä stoppi. Pisin ylittää jo ikkunan ylälaidan ja pimeässä se kyllä kasvaisi entistä ripeämmin, mutta kelvotonta vartta. Minä etsin sakset ja katkon vaikkapa joka toisen reippaasti, jotta muut saavat tilaa ja mahtuvat kukkimaan.

Kaikissa on haarautuminen alkanut, mutta aivan liian myöhään. Ne olisi pitänyt pätkäistä latvasta jo vaaksan korkuisina, jotta niistä olisi tullut ikkunalle sopivan muotoisia, haarautuneita ja tukevia, mutta minä annoin niiden kasvaa, kun siihen näytti olevan haluja.

Koko tällä kasvatuksellahan on tarkoitus vain todeta, ovatko siemenpussien siemenet kaikki samaa (mahdollisesti väärää) lajiketta, vai onko niissä erilaisia. Samalta näyttävät, vaikka 1 pienempi siellä on välissä. Viime kesänä sain näistä keltaisia, tänä vuonna punaisia, joten kypsään chiliin asti pitäisi kokeessa päästä.

Parvekkeella kasvava vanhempi Aji Chanca on jo saavuttanut katon ja sillä on siis korkeutta 2,60. Taimien huima kasvuvauhti johtunee sekä lämmöstä että runsaasta valosta ja ilmankosteuskin taitaa olla parempi kuin talvella. Tuollaiset olot kun saisi keväällä, kasvukautta voisi lyhentää kuukausia.

Ettei kenellekään jäisi väärää käsitystä, on totuuden nimissä mainittava, että tuollainen kasvutulos ei suinkaan ole tavoiteltava.  Eihän chilejä kasvateta pituuskilpailuina, vaan niistä halutaan saada maukasta suuhunpantavaa. Tuo on siis päin seiniä kasvatettu, mutta tulipahan tehtyä. Selvisihän siinä samalla, että suotuisissa oloissa chilit voivat kasvaa nopeastikin. Myöhemmin lukeville pitää mainita, että nyt on jo 3 viikkoa putkeen ollut hellettä, korkeimmillaan 33° päivälämpötiloja ja yötkin lämpimiä, eikä sitä ennenkään kylmää ollut kuin kesäkuun alkupuoli. Chilit ovat sisällä eteläikkunalla.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.