Jotain tarttis tehrä

torstai 24. helmikuuta 2011

Nyt ollaan umpikujassa. Ei kasva, ei kehity.
Rocoto Riesen näyttää toki hyvältä. Hedelmiä on kehittymässä helmikuussa. Se on vain näyttänyt samalta jo kohta pari viikkoa. Nyt kukintakin alkaa hiipua. Aivan ilmeinen syy tähän näkyy kuvassa alimmaisena. Maitopurkki.

Eihän puolen litran multatilassa mahdu kasvattelemaan juuria, jotka kasvattaisivat runsaan sadon. Riesenit ovat kukkineet runsaasti ja raakileitakin on muodostunut, parhaimmillaan niitä oli yli kymmenen oksilla. Nyt ne putoilevat pois pieninä ja vain muutama kehittyy. Olisihan se hassua, jos hedelmiä olisi enemmän, kuin multaa. Kolmekin kunnon rocotoa voi jo täyttää maitopurkin. Chili on sen verran älykäs "olento", että se ei lähde yrittämään mahdotonta, vaan pudottelee ylituotannon pois.

Kokeilin näistä kahdesta Riesenistä toiseen kanankakkalannoitusta sen aloitettua kukinnan. Ei sekään ihmeitä pysty tekemään. Lannoitetussa on ehkä 5 pysyvää raakiletta, lannoittamattomassa 3 varmaa. Vähän isommassa ruukussa majailevassa Rocoto Red Peruvianissa on enemmän oksia ja enemmän ja isompia raakileita. Isommassa ruukussa tulee isompi sato, niin se vain on.

Mitä voisi tehdä? Lähinnä vain vaihtaa tuolle isomman ruukun. Kuusilitraisen se jo ansaitsisi, mutta sellainen ei mahdu ikkunalle, joten saa nyt tyytyä puolitoistalitraiseen. Ruukkua vaihtaessa tippuu taas raakileita ja kukintakin todennäköisesti loppuu vähäksi aikaa, mutta tehtävä se on silti.

9 kommenttia:

MightyMax kirjoitti...

oletkos koskaan koittanut antaa noille chileillesi tuulettimella ilmaa, jotta varret kehittyisivät vahvemmiksi vai onko tämä vain legendaa?
täälläkin jalapenoissa 5 kukkaa(3kpl 10L ämpärissä) tässä linkki myös omiin kuviini: http://www.facebook.com/album.php?aid=3184&id=100000111387976&l=192089049c josko tuo linkki toimisi

Anonyymi kirjoitti...

Sattuipa sopivasti tämä kirjoitus, olen nimittäin viime aikoina pohtinut näitä ruukunvaihtoja. Mulla on pöytätilaa ikkunan edessä ja taimia kasvamassa tällä hetkellä vielä kivivillakuutioissa. Kannattaako tuo kuutio siirtää ensin pienempään ruukkuun ja sitten jonkin ajan päästä isompaan vai voisiko laittaa jo suoraan isompaan? Onkohan kukaan koskaan vertaillut kummalla taktiikalla kasvaa paremmin?

Itseäni tässä mietityttää nyt se, että tuhlaako taimi aikaa pelkän juuren kasvatteluun, jos laitan sen suoraan isompaan ruukkuun...

Anonyymi kirjoitti...

Lisätään vielä sen verran, että kasvualustana toimii kivivilla ja ruukkusoralla täytetty ruukku. Ravinteina toimii Tomaatti- & Mansikkaravinne veden mukana. Eli ikään kuin passiivista vesiviljelyä.

Chilivaari kirjoitti...

Nyt tulee kuulopuheita: Kerrotaan tarinoita, että suoraan ämpäriin istutettu kituisi siinä pitkään, ennen kuin alkaa kasvaa. En tiedä, onko totta.

Olen aina edennyt asteittain, pikemminkin liian pienessä ruukussa pitäen, kun tilaa ei ole rajattomasti. Se toimii, mutta aiheuttaa varmaan siirtovaiheissa hidastusta kasvuun. Vesiviljelyyn en ole lainkaan perehtynyt, mutta eiköhän samantapaiset säännöt päde sielläkin.

Tuuletusta en ole koskaan kokeillut. En pidä pörinästä, enkä ole nähnyt siitä mitään etua kasveillekaan. Tuosta kuvasta asia ei selviä, mutta jos katsot aikaisempia kuvia noista rocotoista, huomaat, että runko on kyllä tukeva ja oksat kantavat, siitä ei ole sato kiinni. Baccatumeilla nuo voivat olla ongelma ja joskus joutuu jopa tukemaan oksia, jotta ne kestävät sadon. Valo on paljon tärkeämpi tukevuuden lisääjä kuin tuuli. Myös kaliumia ja kalsiumia reilusti lannoitteessa ja vähemmän typpeä auttaa asiaa.

MightyMax kirjoitti...

Aattelin olla lannoittamatta tänä vuonna ollenkaan, koska viime vuonna lannoittelin ilmeisesti liikaa ja melkein kaikki kuolivat. noh, virheistänsä oppii. aurinko kyllä paistaa mukavasti tähän olohuoneen ikkunalle ja siinäpä nuo melkein kaikki ovatkin. 2kpl tuolla lapsen ikkunalla naattimassa aamupäivän auringosta ja makkarissakin 2 tainta nauttii sitten iltapäivän auringosta.

Chilivaari kirjoitti...

Tuo näyttää olevan aika tyypillinen asenne chilinkasvatuksesta innostuneiden nuorten miesten keskuudessa. Mennään äärimmäisyydestä toiseen.

Lannoituksessa varsin pienet, suorastaan hienovaraiset muutokset jo riittävät. Ehkä tärkeämpää kuin lannoituksen määrä on aineiden (NPK ja hivenaineet) keskinäiset suhteet ja varsinkin niiden suhde valon määrään. En väitä tietäväni näistä asioista vielä juuri mitään ja "isot pojat" eivät kerro, millä keinolla ovat onnistuneet. Kokeilua, yritystä ja erehtymisiä riittää.

Janne kirjoitti...

Samaa "vikaa" oli omassa rocoto riesassa. Ettei vaan olis suku vika? (kiitokset siemenistä Naga festareilla)
Koitin ensin lannoittaa sitä omassa ruukussaan mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta. Lopulta vaihdoin ruukun ja siitä lähti kasvu.

Joko mullassa vain on sitä taikaa jota ei puutarhan kesästä löydy tai sitten suurempi ruukku ja uusi multa antaa juurille ilmaa ja kuohkeamman alustan. Kasvualustan ilmavuudesta ei nykyisin paljon kirjoitellakkaan mutta uskon sillä olevan melkoisesti vaikutusta.

Nyt kun tarkemmin mietin niin annoin uteliaisuuttani myös vajaan ½ tl puhdasta koivupuun tuhkaakin joten tässä taisi nyt pudota pohja miltään absoluuttiselta vastaukselta. Kokeilemalla selviää tai sitten ei.

Chilivaari kirjoitti...

Puun tuhkahan on ikiaikainen lannoite. Sillä metsät kasvavat ja muinaissuomalaiset kaskesivat peltonsa ennen kylvöä.

Sen pitäisi nostaa pH:ta aika tavalla, mutta määräthän tässä ratkaisevat, eivät teelusikalliset. Sitä paitsi voisihan olla, että tämä rocoto pitää vähemmän happamesta maaperästä.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän vain ole Arlan maitopurkki?

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.