Amarillo on jo katossa

lauantai 16. kesäkuuta 2012

Aji Amarillon latva hipoi kattoa jo viime viikonvaihteessa, mutta tässä on ollut tuota päivitysrumbaa. Ehtii sen kertoa nytkin.


Parvekkeen eteläisen etuseinän itänurkka. Aji Amarillo (C. baccatum) kasvaa lattialta 260 cm korkeaan kattoon. Se oli parvekkeelle vietäessä Vapun alla 130 cm korkea. Kasvuvauhti on ollut keskimäärin 3 cm päivässä. Ei se mitään ennätysnopeaa ole. Samaa vauhtia on kasvanut tuon itäpäädyn seinän vieressä unkarilainen baccatum "Aji Magyar". Se on kuukaudessa kasvanut 90 cm, mutta ei ole vielä ihan katossa, kun oli pienempi ja pääsi myöhemmin parvekkeelle. Amarillon vieressä Peruvian White Habanero ja amppelissa unkarilainen minitomaatti.

Amarillo on jatkanut sisällä alkanutta satokauttaan sujuvasti. Niitä on syöty koko ajan, uusia kasvaa ja kypsyy ja kukinta jatkuu latvoissa. Selvästi näkyy, että parvekkeella kasvanut erä on laihempaa ja suippokärkisempää kuin sisällä alkanut kasvu. Kasvuolosuhteet siis vaikuttavat myös chilien muotoon. Pidempiä niistä tulee parvekkeella. Ei se ihan itsekseen pystyssä pysy. Runko on tuettu rautalangalla kattoon ylempien kypsien korkeudelta ja tätä lankaa kierrellen yläosa ohjautuu korkeuksiin. Toinen haara tunkee lasin ja pylvään välistä ja se riittää sille tueksi. Oikealle menevällä sivuoksalla on oma tukilanka, muuten se jäisi kaiteen taakse varjoon.

Seinän vieressä on ilmeisesti liian vähän valoa, sillä "Aji Magyar" vain kukkii, mutta ei tee raakileita. Parveke on niin syvä, että aurinko ei osu peräseinälle ja tuossa itäpuolella on koivu, joka varjostaa huomattavasti nyt kun siinä on lehdet. Chili on niin isossa ruukussa, että en voi sitä paremmin valoihinkaan siirtää varsinkin kun se nojaa aika rentona seinään. Pitää vain odotella.

4 kommenttia:

Tiemuh kirjoitti...

Minulla on Aji Amarilloja kaksi. Toinen on [url=http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11060.msg210246#msg210246]sisällä eteläikkunalla[/url] ja [url=http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11060.msg210576#msg210576]toinen kasvihuoneessa[/url]. Molemmat laskivat neljä päähaarautumaansa laiskasti roikkumaan sisäkasvatusaikoina, kuten kuuntelevan ajokoiran korvat ikään. Aji Amarillon on sanottu olevan tuskastuttavan hidas kypsymään ja nyt tajuan mitä sillä tarkoitetaan. Molempien yksilöiden ensimmäiset chilit alkoivat vaihtamaan väriä tässä viikko pari sitten, mutta edelleenkään väri ei ole kärjestä oranssi. Vaihtuuko sinulla chilin väri kokonaan oranssiksi kuinka nopeasti? Näillä minun yksilöillä homma tuntuu kestävät todella kauan. Mietinkin ovatko kasviemme siemenet samaa kantaa, vai eri. Näitä Aji Amarillon nimellä kulkevia kun tuntuu olevan enemmänkin. Itse tiedän ainakin kolme eri hedelmien koko versiota olevaa kasvia.

Chilivaari kirjoitti...

Puolitoista kuukautta nuo minulla kypsyivät ensimmäisestä havaitusta raakileesta ensimmäiseen kypsään ja melko nopeasti väri eteni. Meillä on taatusti erilaiset siemenet, sillä omani tuli vuosia sitten väärällä nimellä, mutta kun sen myyjän ainoa keltainen baccatum oli Amarillo, hän tunnisti sen oitis ja myönsi sekaannuksen, vaikkakin epäilys risteytymisestä jäi ilmaan. Nyt kuitenkin useampi sukupolvi on jo ollut samanlaisia, joten ei ole risteytymä.

Minulla on toinen kasvi uusista siemenistä kukkimassa ja ensimmäiset raakileet taitavat pysyä. Elokuun alussa pitäisi päästä vertailemaan näitä. Amarillon nimellä on todella monenlaista versiota, myös tuplasti isompia.

Minbaari kirjoitti...

Oletko vielä päässyt maistamaan tuota Peruvian White Habaneroa? Oli aika tulinen tapaus kun pääsin maistamaan yhden podin verran tuota viime kesän Chilifesteillä. Oma PWH on erittäin kompakti puska täynnä pieniä podeja, mutta kypsiä ei ole vielä ilmaantunut.

Chilivaari kirjoitti...

Eipä ole vielä kypsymisen merkkejä.
Yksi pieni, aivan marjan kokoinen siellä on vähän vaalennut.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.