Kylmä hyydytti chiliaidan kasvun

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Toista kuukautta sitten vein neljä isoa baccatumia ulos, istutin maahan ja tein niistä aidan. Se ei ole kasvanut vähääkään. Yhtään uutta versoa ei ole ilmestynyt. Saat katsoa kokokuvaa siitä vanhasta blogimerkinnästä, sillä se on edelleen aivan samanlainen. Ilmat ovat olleet viileitä, yöt kylmiä ja minä epäilen, että maaperäkin oli aluksi liian kylmää noille tropiikin kasveille. Juuret eivät kehittyneet.

Jotain sentään on tapahtunut. Paljon lehtiä on palanut osaksi tai kokonaan ja niitä putoilee pois. Auringon UV-säteily vaikuttaa myös kylmällä säällä ja ilmeisesti silloin vielä pahemmin, kun uutta kasvua ei synny. Aji Cristalissa oli raakileet jo ulos viedessä. Osa niistä on syöty ja osa jopa kypsyy vähitellen.

Aji Chanca, johon sisällä oli kasvanut suurimmat raakileet, kypsyttelee niitä nyt ulkona. Tämä on jo syöty "Chili-Oltermannissa" ja olipa tosi hyvää. Näitä kypsyy vielä useita ja aivan varovasti alkaa uuttakin kasvua ilmestyä latvoihin.

Outoa, että kirvat eivät ole aitaan levinneet, vaikka niitä on vieressä koristekasveissa, erityisesti ruusuissa ja kirsikkapuussa. Chilit kylmässä eivät ole niiden suosikkiruokaa, onneksi.

Vasta Juhannuspyhinä alkoi aitakasveihin muodostua uusia kukkia ja raakileita. Yli kuukauden kehitys oli pysähdyksissä. Jamy johtaa porukkaa, siinä on kymmeniä pikku chilin alkuja, muissa vasta muutamia. Laskeskelin edellisten vuosien merkintöjen perusteella, että noista vielä pitäisi ihan kunnon sato saada elokuussa. Kasvaminen ja kypsyminen kestää kuukaudesta kahteen näillä lajikkeilla. Edelleen jatkuva kylmä kausi tosin voi hidastaa kehitystä.

Kuvasta ei ehkä sävy hyvin näy, mutta lehtien väri on minua huolestuttanut. Kylmässä ne kasvavat ruskehtaviksi, iloinen vihreys puuttuu. Yritin pari viikkoa sitten näitä vähän piristää ripottelemalla salpietaria niiden juurille, mutta pelkkä typpilannoituskaan ei saanut väriä muuttumaan, ei edes kasvua alkamaan. Lämpötilasta se on kiinni.

Parvekkeella lasien takana sentään kasvua ja kehitystä tapahtuu joka rintamalla. Siellä lämmitin edelleen starttailee öisin termostaattinsa ohjaamana, kun yölämmöt ulkona ovat olleet viiden paikkeilla monena yönä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.