Pikku Beaver ja isompi

torstai 14. kesäkuuta 2012

Beaver Dam (C. annuum) kaksi taimea samaa kasvatuserää maaliskuun alkupuolelta, korkeudet 40 (laatikon vasen pääty) ja 90 cm (se iso). Multatilaa 3 dl ja 3 litraa. Kaksi kuukautta sitten ne vielä olivat yhdessä tuossa jäätelölaatikossa.

Sitten toinen sai tuon isomman ruukun ja se pysyi olohuoneen ikkunalla tasaisessa lämmössä. Pienempi on ollut 7 viikkoa parvekkeella, missä yöt ovat olleet viileitä, joskus päivätkin. Eroa syntyi pituudessa ja lehtien koossa, mutta:

Beaver Dam (C. annuum)
Pienemmässä on latvassa tuommoista. Onhan isommassakin noita tulossa, mutta muutaman päivän perässä. Nyt taidan tehdä niin, että isompi pääsee puutarhaan aidan jatkoksi ja pikkuinen saa isomman ruukun ja jää parvekkeelle. Ero kasvunopeudessa ei suinkaan ole yksittäistapaus, vaan punaisen laatikon oikeassa päässä kasvavasta Hegyes Csipös paprikasta on myös sisällä ikkunalla metrinen "kaksoiskappale".

Siitä on nyt vuosisata, kun Joe Hussli niminen siirtolainen vei mukanaan Unkarista chilipaprikan siemeniä USA:n Wisconsiniin paetessaan sodan alta suuren veden taakse. Siellä chili sai uuden nimen ja perinnekasvin arvon kotipaikkakunnallaan Beaver Damissa. Iso ja kohtalaisen mieto tästä pitäisi kasvaa. Täytettynä grilliin tai pilkottuna salaattiin on suomalaiskasvattajien suositus.

Husslin kotipaikka Euroopassa onkin varsinaista syrjäseutua ja sotatannerta. Apatin Tonavan rannalla on vuosisatojen saatossa vaihtanut valtakuntaa lukuisia kertoja, Wikipedian mukaan jopa 23 kertaa. Siellä ovat hallinneet roomalaiset, unkarilaiset, saksalaiset, turkkilaiset, Habsburgit, hunnit, serbit ja monet muut. Husslin lähtiessä pakomatkalle 1912 suurin osa asukkaista oli saksankielisiä ja kaupunki kuului Unkariin. Sodassa se joutui Serbian kuningaskuntaan ja myöhemmin liitettiin Jugoslaviaan. Nyt se on osa Serbian tasavaltaa, Kroatian ja Unkarin rajaseutua. Se kuuluu Bačkan maakuntaan ja lähikylä on nimeltään Sonta. Taitaa olla viljavaa seutua. Sieltä tämä chili siis on kotoisin tai siellä kehittynyt nykyiseen muotoonsa. Tietenkin se 400 vuotta aikaisemmin seilasi Amerikoista Eurooppaan Kolumbuksen laivojen mukana, mutta sen jälkeen on varmasti tapahtunut risteytymisiä ja paikallisten lajikkeiden kehittymistä. Viimeiset sata vuotta Husslin suku on kuitenkin vaalinut lajikkeensa puhtautta.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.