Tehkää ruukunvaihto ennen kuin chili on yli metrin

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Oire liian pienestä ruukusta ilmeni unkarilaisella Paprika Hecele erõs annuumilla siten, että latvat ja lehdet nuupahtivat, kun saivat vähänkin aurinkoa.
Juuret olivat varmaan liian pienet kolmen litran ruukussa nostamaan vettä yli metrin korkeuteen täydellä paineella. Olihan se jo majaillut tuossa yli kolme kuukautta ja pohja oli juurien punosta täynnä. Silloin hennot imujuuret jäävät sivuosaan ja vesihuolto häiriytyy. Tuota piti kastella päivittäin, eikä se silti kestänyt paahdetta. Ruukunvaihtoon siis.

Tässä Hecele on jo uudessa kuuden litran ruukussaan uudessa paikassaan länsipäässä parveketta. Ruukun vaihtoa varten laitoin muutaman tukikepin multaan ja sidoin rungon niihin kiinni. Tuskaa se oli silti, kun kasvia ei voinut vapaasti heilutella tai kääntää ylösalaisin. Kun multa oli aivan märkää, en saanut sitä irti pohjasta, vaan juuripaakku katkesi keskeltä, puolet juurista jäi vanhaan ruukkuun. Se on nyt ollut vuorokauden uudessa mullassaan eikä ole nuupahtanut. Ehkäpä jäljelle jääneet juuret riittävät ja Hecele kasvattaa uusia katkenneista kohdista.

Sen neuvon kyllä antaisin, että juuriston kannattaa antaa vähän kuivua ennen vaihtoa. Silloin sen saa paremmin irti. Vaihdon jälkeen kannattaa kasvi pitää pari päivää varjossa, jotta juuret pääsevät kasvun alkuun. Olisi tuolle tietysti pitänyt antaa isompi ruukku, mutta ne eivät mahdu parvekkeen hyllyille, enkä ajatellut viedä tätä nyt ulos.

Komeita chilejä kasvattaa tämä  Hecele erõs. Nyt ne ovat 13 cm pitkiä ja hyvin tukevia. Ensimmäinen maistelusato seitsemän viikkoa sitten jäi kymmensenttiseksi. Mitenkähän isoja näistä tulisi kasvihuoneessa? 

Toivottavasti nyt on siemeniäkin sisällä, sillä tuo on aika lupaava lajike, joka tosin tarvitsee paljon tilaa ja paljon multaa kasvaakseen oikein komeaksi. Melko harvassa ovat chilit vieläkin oksilla, mutta kukinta jatkuu. Ehkäpä se uudessa mullassa intoutuu uuteen satoon.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.