Machu Pichu kypsyy hitaasti

tiistai 5. kesäkuuta 2012

Jo maaliskuun lopulla minulle täysin outo chinense Machu Pichu kukki ja sai ensimmäiset raakileensa. Samaan syssyyn osui ensimmäinen ruukunvaihto ja muitakin muutoksia elinolosuhteissa.

Machu Pichu (C. chinense) tässä yli viiden kuukauden iässä aloittelee toista kukkimiskauttaan kukkivaa syreeniä vasten. Vajaa puolet on vanhaa kasvustoa ja siellä on pari kypsää chiliä. Yläosa on uutta kasvua. Taimiruukussaan kukkinut Machu Pichu kasvatteli ihan rauhassa nuo pari raakilettaan ja aloitti kasvun vasta, kun ne olivat täysikokoiset. Sitten kesti vielä kuukauden verran, että väri vaihtui, eli kypsymisprosessi kesti yli kaksi kuukautta. Hidas oli Aji Pancakin ja sellaiseen tätä vertaan, niin saman oloiset chilit nuo ovat. Pancan kasvu oli kyllä vielä tukevampaa, mutta samanlaisia latvaversoja silläkin oli tapana työntää vauhdilla esiin.
Machu Pichu (C. chinense)
Herkullista mustaa, eikö totta? Tätä kannatti odottaa. Ensimmäisen maistelun jälkeen olen ihastunut. Maku on jotakin annuumin ja chinensen yhdistelmää, ensin pistävä, mutta sitten pitkä, miellyttävä polte ja paljon makua. Aji Pancan viitteitä sieltä löytyy, mutta pitänee kokeilla etikkasäilöntää, missä Panca oli parhaimmillaan. Mietoon nuudeliruokaan tuollainen viipaloituna toi aivan uuden ulottuvuuden. Jospa tämä on parannettu (hitusen tulistettu) painos Aji Pancasta?

Nimi vain on typerä. Viittaahan se tietysti Peruun, mutta on toivoton hakukoneissa, kun ne korvaavat puuttuvan c-kirjaimen kirjoitusvirheenä ja löytävät vain paikkakuntaan, ravintoloihin tai hotelleihin viittaavia linkkejä.

3 kommenttia:

exa kirjoitti...

Muutama kasvatuspäiväkirja, josta Machu Pichun bongasin löytyy thehotpepper-foorumilta. Päiväkirjat ovat tämän kauden kasvatuksista, joten mitään ihmeempiä mainintoja ei nopealla skannauksella löytynyt. Ajattelin, että tämä tieto on mainitsemisen arvoista, kannattanee ainakin seurata miten tilanne kehittyy.

Obatsu kirjoitti...

Kai tiesitte jo mutta...

Kannattaa hakea lainausmerkkien sisällä Googlella, esim.:

"Machu Pichu" "chinense"

http://www.google.fi/search?q=%22Machu+Pichu%22+%22chinense%22

Chilivaari kirjoitti...

Vaan mitäpä löysit?
Kuvahaku noilla termeillä onkin mielenkiintoinen, sillä sieltä löytyvät suurin piirtein KAIKKI blogissani joskus julkaistut kuvat. Siis mistä tahansa aiheesta. Jos poistin nimimerkkini hausta, ei tuloksessa ollut yhtäkään chiliä, vain kirjoitusvirheellisiä matkailukuvia.
Vielä olisi Googlella kehittämistä hakualgoritmeissaan.
Eikä chilejä pitäisi nimetä näin.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.