Alma Paprika, csipös (C. annuum) |
Alma Paprika (C. annuum) on vieläkin melko pienikokoinen ja se lopetti pituuskasvun ja kukkimisen kasvatellessaan noita pallukoita. Niistä suurimmat ovat jo 5,5 cm halkaisijaltaan ja isot kypsyvät hitaammin. Normaalistihan nämä käytetään keltaisena ja ovat unkarilaisten mukaan silloin maukkaampia kuin punaiset.
Kolme kuukautta on edellisestä sadosta ja pari kuukautta noiden pallukoiden kasvaminen ja kypsyminen kesti. Seuraavan sadon kerään keltaisena. Näitä on kyllä kuusi kappaletta pikkutaimia aloittamassa raakileiden tekoa. Ne vien ulos.
Cseresznye Paprika (C. annuum) on vasta kolmen kuukauden ikäinen ja melkein yhtä korkea (45 cm) kuin Alma yllä. Näitäkin minulla kasvaa useampia taimia kun epäilin, että kauhean suurta satoa ei yhteen mahdu.
Voisihan noita raakileita tietysti karsia ja pakottaa kasvi kasvamaan isommaksi ennen ensimmäistä satoa, mutta minä en raaski. Pikemminkin olen utelias katsomaan, mitä siitä tulee "luonnonmenetelmällä". Kaukana unkarilaisesta luonnosta se tosin on suomalaisella parvekkeella tai tamperelaisessa soraharjussa.
Cseresznye Paprika (C. annuum)
|
7 kommenttia:
Hauskan näköisia palluroita :), miehän laitoin myös kasvamaan Almaa, ja tässä mietin, että mitä kannattaa antaa Almalle, jotta se kasvaisi mahdollisimman nopeasti, tällä hetkellä chilit olleet kasvimökissä jo kuukauden päivät. Éi kauempaa, kun niin kylmää ollut pohjoisessa.
Lämpö ja valo sille taitaa olla oleellisimmat.
Lannoitus ei taida olla niin tärkeää, jos se on hyvässä mullassa. Tuli näistä kyllä isompia, kun lannoitin raakileiden alkaessa kasvaa.
Vau upeita chileja ja upeita kuvia , chilillähän on oma ,maailmansa ja minulla vain torilta ostettu yksi taimi :)
Siitä yhdestähän se lähtee, isokin juttu.
Hmm... Minulla on ollut kasvamassa keltaista (Sárga) versiota tuosta Cseresznye paprikasta. Ne ovat kypsyneet keltaisiksi (vähän ehkä oranssiin päin) jolloin olen kerännyt ne ja ottanut siemenet talteen. Onkohan minua hämännyt vain nimi ja noi olisivat kasvaneet myös punaisiksi asti.
Jatkan edellistä...
Tarkemmin mietittyäni tuskin noi olisivat enää väriä punaiseksi vaihtaneet. Onhan minulla vielä yksi podi kiinni, joten voisi seurailla että miten sille käy.
Tuosta keltaisesta kirsikkapaprikasta minulla ei ole havaintoa, mutta nimi on kyllä outo yhdistelmä. Keltainen kirsikka?
Alman nimirykelmään kuuluu myös Garai Feher, eli jonkin sortin valkoinen hedelmä. Kuitenkin ne kypsyvät punaiseksi, mutta käytetään yleensä vaaleana. Annapa tosiaan yhden olla ja katso, muuttuuko se. Ei siihen pitäisi montaa päivää mennä.
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.