Unkarilaisia pallukoita

maanantai 18. kesäkuuta 2012

Alma Paprika, csipös (C. annuum)
Pyöreitä ovat ja värikkäitä. Tämä on Alma paprikan toinen sato tänä vuonna. Nyt päätin antaa niiden kaikkien kypsyä punaiseksi, jotta saan itäviä siemeniä.

Alma Paprika (C. annuum) on vieläkin melko pienikokoinen ja se lopetti pituuskasvun ja kukkimisen kasvatellessaan noita pallukoita. Niistä suurimmat ovat jo 5,5 cm halkaisijaltaan ja isot kypsyvät hitaammin. Normaalistihan nämä käytetään keltaisena ja ovat unkarilaisten mukaan silloin maukkaampia kuin punaiset.

Kolme kuukautta on edellisestä sadosta ja pari kuukautta noiden pallukoiden kasvaminen ja kypsyminen kesti. Seuraavan sadon kerään keltaisena. Näitä on kyllä kuusi kappaletta pikkutaimia  aloittamassa raakileiden tekoa. Ne vien ulos.

Cseresznye Paprika (C. annuum) on vasta kolmen kuukauden ikäinen ja melkein yhtä korkea (45 cm) kuin Alma yllä. Näitäkin minulla kasvaa useampia taimia kun epäilin, että kauhean suurta satoa ei yhteen mahdu.

Voisihan noita raakileita tietysti karsia ja pakottaa kasvi kasvamaan isommaksi ennen ensimmäistä satoa, mutta minä en raaski. Pikemminkin olen utelias katsomaan, mitä siitä tulee "luonnonmenetelmällä". Kaukana unkarilaisesta luonnosta se tosin on suomalaisella parvekkeella tai tamperelaisessa soraharjussa.

Cseresznye Paprika (C. annuum)
Cseresznye Paprika eli kirsikkapaprika aloitti raakileiden teon vajaa kolme viikkoa sitten ja nyt niissä on kaikissa jo useampia kasvamassa. Noiden koko on nyt 3 cm ja se saattaa olla normaali tälle tulipunaiselle ja ilmeisesti tulisemmalle paprikalle. Täytettynä tätäkin nauttivat Unkarissa ja jauhavat paprikajauheeksi. Nämä lajikkeet on helppo erottaa toisistaan. Alma kasvattaa palleronsa suoraan ylös ja ne ovat vaaleita. On hyvin todennäköistä, että länsimaisten siemenkauppiaiden Hungarian Hot Cherry on sama tai ainakin lähellä tätä. Toisaalta Unkarissa on kirsikkapaprikasta monia eri siemeniä myynnissä. Tämä on Cserko.

7 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Hauskan näköisia palluroita :), miehän laitoin myös kasvamaan Almaa, ja tässä mietin, että mitä kannattaa antaa Almalle, jotta se kasvaisi mahdollisimman nopeasti, tällä hetkellä chilit olleet kasvimökissä jo kuukauden päivät. Éi kauempaa, kun niin kylmää ollut pohjoisessa.

Chilivaari kirjoitti...

Lämpö ja valo sille taitaa olla oleellisimmat.
Lannoitus ei taida olla niin tärkeää, jos se on hyvässä mullassa. Tuli näistä kyllä isompia, kun lannoitin raakileiden alkaessa kasvaa.

piipa kirjoitti...

Vau upeita chileja ja upeita kuvia , chilillähän on oma ,maailmansa ja minulla vain torilta ostettu yksi taimi :)

Chilivaari kirjoitti...

Siitä yhdestähän se lähtee, isokin juttu.

Nimetön kirjoitti...

Hmm... Minulla on ollut kasvamassa keltaista (Sárga) versiota tuosta Cseresznye paprikasta. Ne ovat kypsyneet keltaisiksi (vähän ehkä oranssiin päin) jolloin olen kerännyt ne ja ottanut siemenet talteen. Onkohan minua hämännyt vain nimi ja noi olisivat kasvaneet myös punaisiksi asti.

Nimetön kirjoitti...

Jatkan edellistä...

Tarkemmin mietittyäni tuskin noi olisivat enää väriä punaiseksi vaihtaneet. Onhan minulla vielä yksi podi kiinni, joten voisi seurailla että miten sille käy.

Chilivaari kirjoitti...

Tuosta keltaisesta kirsikkapaprikasta minulla ei ole havaintoa, mutta nimi on kyllä outo yhdistelmä. Keltainen kirsikka?
Alman nimirykelmään kuuluu myös Garai Feher, eli jonkin sortin valkoinen hedelmä. Kuitenkin ne kypsyvät punaiseksi, mutta käytetään yleensä vaaleana. Annapa tosiaan yhden olla ja katso, muuttuuko se. Ei siihen pitäisi montaa päivää mennä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.