Paprika-Bohócsapka näyttää ihan piispanhatulta

maanantai 11. kesäkuuta 2012

Paprika-Bohócsapka, raakileita
Unkarilaisten chinenseksi määrittelemä chili osoittautui jo kuukausi sitten kukkiessaan selvästi baccatumiksi. Raakileet muodostuvat täsmälleen samanlaisiksi kuin aikaisemmin kasvattamallani Campanella. Näitä "piispanhattuja" on eri nimillä kymmenkunta hyvin samantapaista chiliä.

Paprika-Bohócsapka (C. baccatum) kokokuvassa yläkulmasta kuvattuna. Viiden kuukauden ikäisenä se on 90 cm korkea ja tukikeppiä pitää käyttää, jotta se pysyy suorana. Raakileita on viitisentoista isoa ja runsaasti pikkuisia. Kukinta jatkuu. Tästä pitäisi raportoida jotenkin unkarilaisille, että ei tämä mikään chinense ole. Heidän lajiketiedoissaan myös varoiteltiin tämän tulisuudesta; Habaneron luokkaa, 150.000-300.000 Scovillen asteikolla, väitettiin nettisivulla. Sikäli kuin tämä muistuttaa muita piispanhattuja, maku on melko mieto. Kohtahan nuo kypsyvät ja pääsee maistelemaan.

Tätäkin olen pitänyt tuollaisessa 13 cm ruukussa ihan vain tutkiakseni, mikä tämä on. Suurta satoa varten pitäisi multaa olla enemmän kuin 1,5 litraa, mutta näyttää se noinkin viihtyvän. Ongelmaksi tulee kohta kaatuilu, sillä yläpää painaa enemmän kuin ruukku. Sen voi tietysti hoitaa kiinnittämällä tuon vaikka narulla kattoon.

Minua huvitti tavattomasti tämän ensimmäinen hedelmä. Se on neliskulmainen kuin tulitikkulaatikko. Täsmälleen samalla tavalla aloitti Campane minulla satonsa 2008. Ensin laatikko, sitten vaihtelevia piispan hattuja. Kovasti muistuttavat nämä lajikkeet toisiaan

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.