Rocotot kypsyvät ulkona

maanantai 7. syyskuuta 2009

Vihdoin alkoi värin vaihto ulkona majailevissa rocotoissani. Sekä Cusco että Puno kasvattivat ja kypsyttelivät raakileitaan kaksi kuukautta.

Rocoto Peru Puno Marki on värikäs ilmestys. Pyöreähköt hedelmät ovat noin nelisenttisiä, suurimmat viisi. Niiden väri vaihtelee eri kasvuvaiheissa ja auringon säteilystä riippuen. Punainen väri ilmestyi muutama päivä sitten ja se saattaa tuosta vielä tummua.

Tämän korkealta Andeilta kotoisin olevan puben kehitystä olen päiväkirjassani melko tarkkaan seurannut, onhan tämä ensimmäinen kerta, kun pubescenseja kasvattelen.
Tammikuun lopulla tapahtui idätys.
Parin kuukauden iässä ne saivat hapanta turvetta juurilleen.
Osa taimista oli jo huhtikuun ulkona parvekkeella palelemassa. Ne selvisivät siitä, mutta jäivät kasvussa kuukauden jälkeen ja se on pysynyt syksyyn asti. Tämä oleskeli sen ajan sisällä lämmössä.
Toukokuun alussa ne olivat vielä maitopurkeissa, mutta kuun puolivälissä ne pääsivät isoihin ruukkuihin, saivat kolmanneksen hapanta turvetta juurilleen ja joutuivat ulos. Ensimmäiset kukat bongattiin jo silloin, mutta kukinta tietysti häiriintyi ulos viennistä.
Heinäkuun eka päivänä bongasin ensimmäiset raakileet.
Kuun lopussa ne olivat jo isoja.


Tässä Puno koko komeudessaan. 6,5 litran ruukussa koko kesän asustelleena se ei ole kasvanut tuon enempää. Satoa on kuitenkin runsaasti lehtien alla piilossa. Ruukku kaatuili myrskyissä ja oksia katkeili kunnes kaivoin sen maahan ja nostin oksia ylös naruilla. Kuvausta varten nostin sen näkyville. Tuo betoniseinä kuuluu rinnetonttimme pengerrykseen ja on osoittautunut hyväksi taustaksi niin viiniköynnökselle, tomaateille kuin nyt rocotoillekin. Se kun on suoraan etelään. Pubet ovat kyllä olleet jonkin verran varjossa omenapuun alla.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.