Älä polta chilejäsi

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

On taas se aika vuodesta, kun monen aloittelevan chilinkasvattajan kausi päättyy ikävästi.

Sisällä vähäisessä valossa kasvatetut taimet saavat vihdoin valoa ja siitähän otetaan sitten kaikki irti, mitä saatavissa on. Varovaisuutta nyt!

Auringon UV-säteily polttaa siihen tottumattomia, niin kasveja kuin ihmisiä. Kasvit tottuvat siihen, kunhan saavat sitä alkuun pienissä erissä. Tein tahallani tuon esimerkkikuvan. Vein talven pienellä pohjoisikkunalla kasvaneen Aji Chombon (C. chinense) parvekkeen aurinkoisimmalle paikalle ja pistin tämän oksan lasien ulkopuolelle moneksi tunniksi paisteeseen joskus viime viikolla. Vauriot eivät näy heti, mutta nyt tuho on täydellinen, vaikka UV-säteily on vielä varsin lievää, suuruusluokkaa 3, kun se kuukauden päästä jo ylittää 6 ja ihmisiäkin varoitetaan tiedotusvälineissä. Aikaisemmin en ole juuri saanut polttovioituksia, kun olen vähän varonut. 2008 ulkona sentään tuli jotakin.

Asiasta on kyllä varoituksia keskustelupalstoilla, mutta joka kevät ne unohtuvat suurelta joukolta. Chilifoorumilla on selostettu varokeinot, joten en niitä kaikkia lähde toistamaan. Pääasia on totuttaa kasveja vähitellen, vähiten valoa saaneita varovaisimmin. Hallaharso on monen suojauskeino, toinen on antaa aurinkoa vain vähän kerrallaan, lisäten annosta vähitellen. Oma keinoni ulkona on aloittaa varjosta. Puiden oksisto on hyvä varjostus. Pysyvästi ulos on parasta istuttaa, kun säätiedotus lupaa muutaman päivän pilvistä jaksoa.

Lasi suodattaa valosta UV-säteilyn, mutta ei aivan kaikkea. Tuon vaalean ja ohutlehtisen chilin vein pohjoisikkunalta eteläiselle parvekkeelle aurinkoon ja kyllä siitä palaa lasien takanakin hennoimmat lehdet. Uusia, paksumpia ja tummempia kasvanee tilalle. Kasvithan pitävät UV-säteilystä, taitavat suorastaan tarvita sitä sillä nehän kasvavat luonnostaan ulkona. Meidän taimikasvatuksemme vain on ollut turhan kaukana luonnollisesta.

5 kommenttia:

suorama kirjoitti...

Hyvä varoitus.
Kauanko vei ennenkuin nuo vauriot ilmestyivät näkyviin?

Chilivaari kirjoitti...

Taitaa olla jo viikko ensimmäisestä annoksesta. Kolmantena päivänä jo oli selvää, että vaurioita on.

Anonyymi kirjoitti...

Riippuu niin paljon vaurion suuruudesta. Kunnolla pistemäisesti palanut lehti kyllä oireilee heti säteilyn jälkeen, kun tuo palanut osa on hieman läpikuultavampi kuin terve lehti.

Vesku kirjoitti...

Hmm, anopin takapihalle kun muutamia chilejä vuosi sitten luovutin, niin pienestä varjosta huolimatta taisi kyllä käydä aika lailla näin eli lehdet kyllä tippuivat, mutta yksikään ei kuollut silti vaan kasvattivat sitten komeat uudet lehdet tilalle. Taisi ainakin Aji Cristal, Lemon Drop ja Boliwian Rainbow olla mukana tuossa. Normaalia vai hyvää tuuria?

Anonyymi kirjoitti...

Ei tämä minun ruukullinen näyttäny olevan likimainkaan tuota luokkaa.

t: Pultti

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.