Apua, chilieni lehdissä on reikiä

torstai 12. huhtikuuta 2012

Chilifoorumilla aloittelijat murehtivat milloin minkäkinlaisten pienten lehtivaurioiden perään. Usein niihin löytyy selitys, aina ei. Tämän kanssa minä olen sormi suussa:

Paprika Hecele Eros Hot
Tuollaisia vaurioita löytyy unkarilaisten annuumien lehdiltä, yhteensä neljästä kasvattamastani chilistä. Muissa ei ole mitään lähellekään samanlaista. Hyönteisiin viittaavia elonmerkkejä en suurennuslasillakaan löytänyt lehtien alapinnoilta.

Ripsiäiset ja vihannespunkit ovat tuttuja ja niiden vioitukset ovat toisen näköisiä. Viime keväänä joillakin chilinkasvattajilla oli kasvihuoneessa luteita, jotka söivät lähinnä kasvupisteitä ja liikkuivat vain öisin. Niitä oli hyvin hankala havaita ja torjua. Eivät nekään tuon näköistä tehneet. Etanat ovat kesäisin syöneet chilinlehtiä reiällisiksi puutarhassa, mutta nyt ei ole kesä ja chilit ovat sisällä. Siementen mukana tullut kasvitautikaan ei sovi kuvioon, sillä nuo siemenet tulivat eri myyjiltä ja eri maanosista. Joku iso kasvinsyöjä piileskelee päivät ikkunapuitteiden takana? Ei oikein käy tämäkään selitys, sillä nuo ovat kasvaneet pienestä lähtien eri huoneissa. Mysteeri tämä on.

Minä en keksi muuta kuin mekaaniset vauriot. Hankaaminen ahtaudessa, taipuminen siirrellessä. Noiden unkarilaisten annuumien lehdet ovat tavallista paksummat ja jäykemmät. Ne murtuvat taivuttaessa. Vioittuneet Hecele Eros ja Alma Paprika ovat vanhimmat annuumini ja molemmissa on jo satokausi menossa tai ohikin. Niitä on liikuteltu paljon ja ovat kasvaneet ahtaassa tilassa. Toivottavasti tämä riittää selitykseksi, eikä myöhemmin paljastu jotakin isoa ja outoa. Kissa se ei ole.

En ole asiasta erityisen huolissani. Lähinnä postasin tämän lohdutukseksi niille, jotka kantavat murhetta pienistäkin epäsäännöllisyyksistä lehdissä. Hecelen latvus näyttää tänään tältä. Vialliset lehdet ovat kaukana takanapäin, pienenä alanurkassa. Uusi kasvu on taas tervettä. Toistaiseksi.5 kommenttia:

MaXXer kirjoitti...

Mainitsenpa tässä samalla aloitteleville kasvattajille, että kun latvotte chilejänne, niin ei ole mitenkään erikoista jos siinä vaiheessa ensimmäiset latvonnan alapuoliset uudet lehdet vääntyilevät tai repeytyvät. Se tuppaa olemaan sellainen kysymys jonka kuulee vuodesta toiseen, ja pahimmassa tapauksessa käytetään aivan turhia myrkkyjä sen vuoksi.

Tuo on kyllä Chilivaari nyt jo hyvä artikkeli aiheesta "ei tarvitse turhaan stressata ihan kaikesta".

Toni.A kirjoitti...

Muistuttaa kovasti, kuin jokin perhosentoukka olisi käynyt jäytämässä noita lehtiä. Itselläni kasvarissa oli myös tuollaisia jälkiä ja yksi "Aatu" jäi verekseltään kiinni. Voi olla jotain muutakin! :O

Chilivaari kirjoitti...

Eipä löydy mittarimatoja tai muita tupsupäitä. Eikä niitä tähän aikaan vuodesta pitäisi ollakaan sisätiloissa.

Timo kirjoitti...

Omista chileistäni Petenero ei tykkää alkuunkaan että sen lehtiin koskee tai ne on kosketuksissa muiden kasvien kanssa. Lehtiin tulee vähän ajan päästä ruskeita pilkkuja ja pahimmassa tapauksessa lehti putoaa viikon parin päästä pois.

Testasin asiaa hieromalla käsin tuoretta hyväkuntoista lehteä ja odotin. Viereisen saman lehtikerran lehden jätin rauhaan. Tulokset olivat arvattavat. Mysteeri tämäkin :)

Happara kirjoitti...

Siirsin Chockolate Fataliin "kukkapuketti"-menetelmällä, sanomalehteä ympärille niin varovasti kuin mahdollista. Seurauksena kasvi näyttää hieman haulikolla ammutulta, reikää ja raapaletta siellä jos täälläkin. Hetken asetuttuaan uuteen ympäristöön kasvi alkoi kuitenkin tyytyväisenä työntää kymmenittäin nuppuja ilmoille.

Itsekään en jaksa stressata pienistä, kun isompiakin ongelmia välillä on (kerpeleen sitkeähenkiset kirvat) :-) .