Iso Amarillo parvekkeelle

perjantai 27. huhtikuuta 2012

Aji Amarillo (C. baccatum) joutui "sattuneesta syystä" multaan jo marraskuussa ja se ehti olohuoneen ikkunalla monet kerrat kasvaa kiinni ikkunan päällä oleviin loisteputkiin. Nyt kun sain parvekkeelle lämpövarmistuksen kylmien öiden varalle, päätin viedä Amarillon ulkoilemaan pysyvästi. Tuota isoa altakasteluruukkua ei öisin rahdata sisään pakkasen sattuessa.

Amarillo on hyvässä kasvussa. Korkeutta on jo 130 cm ja chilejä oksilla eri kokoisina kolmisenkymmentä. Edelleen jatkuva kukinta saattaa kärsiä ruukun ja ilmaston vaihdosta, mutta ehtiihän se vielä aloittaa uuden kierroksen vaikka kesäkuussa.

Aji Amarillo (C. baccatum)

On se hienon värinen. Herkullisimpia chilin värejä, mitä tiedän, vaikkakin kovin hankala väri toistutumaan netissä. Yritetään silti taas.

Amarillo on herkkua ja sopii moneen ruokaan. Ensimmäiset menivät ihan silppuna voileivän päällä. Pataruokaan noita pitää laittaa useampia, mutta onneksi satoa on tulossa. Wokkiin ja salaattiin nuo tuovat myös makua ja väriä. Miksi ihmeessä en kasvattanut tätä viime vuonna? Ai niin, silloin oli vain tuon Amarillo (small)in siemeniä tarjolla ja omiani epäilin risteytyneiksi. Eivät olleet.

4 kommenttia:

suorama kirjoitti...

Pieni pyyntö.
Onko mahkuja saada siemeniä?
Tilannut olen jotain "strain 4" jostain rainbow siteltä, mutta jos naapurikunnasta saisi oikeita siemiä... Olisi mahtavaa =)
Voin hakea ja maksaa.

suorama kirjoitti...

Sellainen tuli noita väreistä mieleen, että jos otat kuvan SRGB asetuksilla (useimmat kuluttaja kamerat käyttävät tätä) ja oma monitorisi käyttää tätä väriavaruutta, ja kuvasi näkyvät oikeilla väreillä omassa näytössäsi. On katselijan hommana käyttää myös SRGB väriavaruutta jotta näkee laittamasi kuvat saman värisinä kuin sinä ne tarkoitit. Näin siis ainakin teoriasssa.

jk.
Olen töissä painotalossa...

Minbaari kirjoitti...

Minullakin olisi vielä viime kauden jäljiltä kymmenkunta isohkoa amarilloa pakastimessa. Olen säästellyt niitä tätä alkukesää varten, jotta pääsisin kokeilemaan niitä vaikka täytettynä ja pekoniin käärittynä. Tuoreina esimerkiksi leivän päällä nuo eivät mielestäni ole aivan niin herkullisia kuin kypsennettyinä. Kuitenkin mainio ruoanlaitto chili kaikin puolin.

Chilivaari kirjoitti...

Onhan nuo kuvat väriprofiililla, mutta ongelmia onkin jo ennen profiiliin tallentamista. Monen megan kokoista kuvaa kun ei nettiin voi laittaa, vaan se on pienennettävä. Siinä häviää hienoja välisävyjä ja erityisesti keltaoranssi tuntuu olevan herkkä. Jo kamera hylkii sitä ja Photoshopin jpeg-muunnos lisää. Tuokin kuva on minun kalibroidulla näytölläni vähän punertava. Ihan vähän. Jos sitä korjaa, kärsii joku muu.

Ihmisten kotona on sitten vaikka millaisia näyttöjä. Monesti olen joutunut häpeämään omia kuviani, kun kirkkaus- ja värisäädöt ovat olleet vaikka miten paljon pielessä. Painotaloon saisin tuon oikean värisenä, se yhteys toimii ja on testattu.

Siemeniä, tosiaan, hyvä kun huomautit. Noistahan saa taas siemeniä talteen. Itävyydestä ei ole varmuutta, mutta saat näitä tuoreita talvisiemeniä, kun lähetät sähköpostilla osoitteesi. Profiilistani löytyy osoite. Siementen puhtaudesta en voi olla vieläkään varma. Sain nämä aivan toisen nimisenä, mutta tällaisia niistä tuli ja myyjäkin totesi kuvat nähtyään, että ei se voi olla mikään muu kuin Amarillo. Niitähän on tosiaan ainakin kolmea pääversiota; iso jopa 20 cm pitkä, tämä kymmensenttinen ja pieni.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.