Pakkasvahti ei paljon maksa

maanantai 23. huhtikuuta 2012

9,99 halvimmillaan, parilla kympillä saa jo valita mallinkin.


Lämpöpuhallinhan tuo on, ei pakkasvahti nimeltään. Kylmien öiden varalta aloin haaveilla lämmittimestä parvekkeelle ja otin sen puheeksi ruokapöydässä. Silloin lapset muistivat, että meillä on sellainen entisen omistajan jäljiltä varaston hyllyllä. Pyyhin pölyt yli 12 vuotta käyttämättä olleesta Kiinan ihmeestä ja toimihan se vielä. Tehoja on 1000 ja 2000 wattia kytkimellä valittavissa ja lämpötilan säätöön epämääräinen pyörä, jossa punainen viiva paksunee ilmeisesti kuumemman merkiksi. Pienimmässäkin asennossa tämä jo käynnistyi, kun lämpötila laski alle 18°. Ei siis mikään pakkasvahti vaan viileävahti.

Viime yön se oli lasitetulla parvekkeella kytkettynä. Ulkolämpötila laski viiteen, sisällä oli ollut alimmillaan 14.5°. Normaalisti parvekkeella on noin kolme astetta ulkoilmaa lämpimämpää, joten yli 6° tuo nosti lämpöjä puoliteholla. En tiedä kävikö se koko yön vai katkoiko välillä. Aamulla oli hiljainen.

Nämähän on siitä hassuja laitteita, että käyttö tulee jo kuukaudessa huomattavasti kalliimmaksi kuin hankinta. Mietinkin, olisiko uudesta mallista apua lämpötilan säätöön ja säästäisikö sillä sähköä. Nyt tuo kuluttaa euron yössä, jos se käy koko ajan. Hm, euro siitä mukavuudesta, että ei tarvitse joka ilta raahata kaikkia chilejä sisään ja aamulla takaisin parvekkeelle. Eikä tarvitse toukokuussa pelätä yöpakkasia, jos chilit kuitenkin jäivät parvekkeelle. Euro on aika pieni uhraus mukavuudesta. Taidan jättää tuon sähköihin.

25.4. aamulla parin yön kokemuksella: Kyllä tuo hienosti toimii. Termostaatti katkoo sen käyntiä, joten sähkölaskua ei tule euroakaan yöltä ja pakkasyön jälkeen parvekkeen mittari ilmoitti minimilämmöksi 12.5°, ulkona -1°. Onhan tämä hullua lämmittää harakoille, mutta pakkasöitä ei ole ehkä montaakaan edessä.

2 kommenttia:

Lajari kirjoitti...

Moro !
Onko sinulla tietoa, et joku ois lämmittänyt pientä kasvihuonetta ? ( n. 5 m2 )
Mikä olis chileille min. yölämpötila ?

Chilivaari kirjoitti...

Minulla ei ole kasvihuonekokemusta, mutta eiköhän Chilifoorumilta löytyisi kokemuksia. Parvekkeeni on n. 10m2, josta tosin yksi seinä on taloa vasten. Siinä saattaisi olla saman verran lasia kuin kasvihuoneessasi. Jos maaperä ei hohda kylmää, kyllä tämmöisellä 1000/2000W lämmittimellä yöpakkaset pitää loitolla keväällä ja syksyllä. Varsinainen pakkaskausi on sitten eri juttu.

Minimilämpötila on tulkinnanvarainen juttu. Chilithän selviävät nollasta, jotkut kestävät muutaman pakkasasteenkin, mutta kylmyys viivästyttää kasvua ja varsinkin kukintaa. 15° varmaan on turvallinen yölämpötila normaalin kehityksen kannalta.

Viime syksynä parvekekautta kesti loppiaiseen: http://chilivaari.blogspot.com/2012/01/satokausi-jatkui-parvekkeella.html