Hecele kypsyy tosi hitaasti

lauantai 21. huhtikuuta 2012

Paprika Hecele erõs hot
Olihan tämä unkarilainen annuum nopeampi kypsyttämään ensimmäisen chilinsä kuin Aji Amarillo. Sillä meni tasan viisi kuukautta taimelle tulosta ja kuukauden siitä se poti väärään aikaan tehtyä ruukunvaihtoa. Raakileen kasvattelu ja kypsyminen kesti tosi pitkään, yli kaksi kuukautta, kun Amarillolla riitti puolitoista ja monet chilit kypsyvät kuukaudessa.

Paprika Hecele erõs hot (C. annuum) tuli minulle Australian kautta ja siinä vaiheessa tuo hot lisättiin nimeen. Unkarilainen erõs jo tarkoittaa samaa, tulista paprikaa. Niinpä aion jatkossa unohtaa tuon viimeisen liitteen nimestä. Hecele tämä vain on. Paprika on Alman tavoin tukevakasvuinen ja paksulehtinen. Hedelmä vain on toisen muotoinen ja isompi.

Maku, sitähän tässä on. Hecele ei ole polttava, mutta miellyttävä. Tämä on sen laatuinen chili, siis paprika, että sitä pitää olla paljon. Ruokaan voi sekoittaa sitä niin paljon, että se selvästi näkyy ja on yksi valmistusaineista. Maku on erilainen kuin chinenseillä tai baccatumeilla; miellyttäviä annuumeitakin on. Pieni polte tuntuu jäävän puoleksi tunniksi kitalakeen. Tätä pitää kasvattaa lisää.


Chili oli 10 cm pitkä ja painoi 17 g, eli on paksulihainen. Halkaistessa paljastui kummallinen seikka. Siinä ei ole lainkaan siemeniä. Voisihan tämä olla joku lisääntymiskyvytön hybridi, mutta todennäköisempää on, että kyseessä on vain "ensimmäisen podin syndrooma" - ja jatkossa asia korjaantuu.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.