Tätä minä en vain osaa

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Pitkästi kolmatta kuukautta Ulupica Large on kukkinut. Kukkinut koko ajan, komeasti.

Sehän on tietysti hienoa. Siitä ei vain ole mitään seurausta. Jaa, onhan noita pudonneita kukkia pöydällä ja mullan pinnalla. Ja hyvä tuoksu koko huoneessa. Tämä Ulupica tuoksuu vienosti jollekin parfyymille.

Syitä siihen, että raakileita ei vain muodostu voi arvailla, mutta varmaa tietoa ei ole. Toiset sanovat, että tämä lajike viihtyy hyvin köyhässä mullassa. Mistäpä minä sellaista talvella otan, kun tuo tuli istutettua Puutarhamultaan. Toisaalta sanotaan, että kukinnan onnistuminen tarvitsisi lisäannoksen typpeä. Eli aivan vastakkaisia ohjeita on ilmassa. Valon määrä voi hyvinkin olla ratkaiseva tekijä. Nythän vasta chinenset siinä vieressä ikkunalla alkavat tehdä satoa, eivätkä nekään kaikki. Se voi myös vain odottaa kasvaakseen riittävän isoksi satoa kantamaan. Tämä on minulle uusi lajike, enkä sen tapoja tunne.

Ulupican kukat ovat mielenkiintoinen tapaus. Nyt kun kukintaa on jo kestänyt pidempään ja kasvi on ilmeisesti sopeutunut uuteen ruukkuunsa, kukkien väri ja muoto on vakiintunut sinertävään kellokukkaan:
Nyt kaikki kukat näyttävät tuolta tai haalistuvat vähän päivien kuluessa ja terälehdet pysyvät melko supussa.

Aivan aluksi väri oli punertava ja vähän myöhemmin ulkoa siniraitainen, sisältä kellertävä.

Ensimmäisen kuukauden aikana kukkien väri saattoi vaihdella oksa kerrallaan. Osa oli sinertäviä, joillakin oksilla oli vain valkoisia kukkia.
Selvästi punaisempaa versiota esiintyy edelleen ja sen terälehtien sisäosa on värikkäämpi kuin muilla.

Näistä kukista ei varmaan asiantuntijakaan pystyisi tunnistamaan lajiketta, vaikka kaikki ovat samasta kasvista, osa jopa samaan aikaan kasvavia, eri oksilla vain.

Toisten kasvattajien kokemuksia olen lukenut Chilifoorumilla ja vaikuttaa siltä, että tästä on liikkeellä kaksi erilaista versiota, joista toinen on helppohoitoinen, toinen ei. Minulle taisi sattua se vaikeampi tapaus. Idättäminen oli tuskaa, mutta helposti tämä aloitti kukinnan, joka ei sitten näytä johtavan mihinkään. Pitäisi varmaan ruinata joltakin Ulupican helppohoitoisuudella kehuvalta siemeniä, jotta voisi vertailla ja pääsisi joskus maistelemaankin. Vaan toivottavasti siinä satoisammassa versiossakin on mukana tuoksu. Siitä en mielelläni luovu.

9 kommenttia:

Minbaari kirjoitti...

Itse kasvatin ekalla kaudella kahta Ulupicaa, joista toinen tuotti satoa, mutta vasta myöhään syksyllä. Ja toinen kukki koko kevään, kesän ja syksyn komeasti muttei tuottanut yhtään marjaa. Molempien siemenet olivat peräisin samasta fataliin siemenpussista ja niiden siementen väri oli lähes musta. Satoa tuottaneen Ulupican kypsien podien siemenet olivatkin sitten ruskeita, selvästi vaaleampia kuin ne mitkä olin laittanut itämään. Foorumillahan puhuttiin, että kyseessä on vakiintumaton hybridi, joten varmasti satoa tuottavien siemenien etsiminen voi olla hankalaa.

Jukka *Chilitunari* kirjoitti...

Kyseisestä lajikkeesta ei ole kokemusta, mutta itsellä oli tässä useampia lajikkeita, jotka vain tiputtelivat kukkia. Jossakin vaiheessa siirryin Nutriforten "1+2" lannoitteen kukinta ja raakile annostukseen. En tiedä oliko se vai lisääntynyt valonsaanti syy siihen, että kukat alkoivat pysyä kiinni ja tuottaa siitepölyä. Muutenkin kukkien tuotanto on ihan räjähdysmäisesti kasvanut.

Tiemuh kirjoitti...

Tämän toinen kantavanhempi C.cardenasii on sanottu olevan itsepölyttymätön, joskaan asiasta ei täyttä varmuutta ole. Siinä saattaa piillä syy monien variaatioiden huonoon tuottavuuteen.

Anonyymi kirjoitti...

Mikäli kyseessä on itsepölyttymätön kasvi eikö asiaan auttaisi kukkien pölyttäminen. ???

Anonyymi kirjoitti...

osassa noista kuvissa kukasta näyttää puuttuvan emi kokonaan joten olisiko kyseessä lajike joka tuottaa erikseen hede ja emikukkia.

Anonyymi kirjoitti...

Oletko kokeillut pölyttää noita kukkia esimerkiksi siirtämällä siitepölyä pumpulitukon avulla.

Chilivaari kirjoitti...

Kyllä sitäkin on kokeiltu, ei vaikutusta.
Jos tämä tosiaan on vielä epävakaa risteytymä, kuten jotkut epäilevät, silloin joukossa voi myös olla sellaisia, jotka eivät tee hedelmää tai vaativat toisen kasvin siitepölyä siihen. Minulla noita iti vain yksi.

Tiemuh kirjoitti...

Uusia huomioita. Minulla kukki ikkunalaudalla Iso Ulupica (joksi itse kutsun eri kannan risteymääni kuin tämä yleisempi Fataliin levittämä Ulupica Large) kolme kuukautta ilman tulosta. Nyt siirsin sen kasvihuoneeseen ja laitoin isompaan ruukkuun. Tuloksena parissa päivässä alkoi kukkaset tuottamaan tulosta ja useita marjan alkuja oli muodostunut. Eli suositus sinulle: siirrää kasvisi Ulos tai ainakin parvekkeelle ja katso mitä tapahtuu.

Chilivaari kirjoitti...

Parvekkeella tuo on ollut jo muutaman viikon. Ei tulosta.
Ulos en vielä raaski viedä, kun noita hallaöitä on luvassa.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.