Väliraportti parvekkeelta

lauantai 30. kesäkuuta 2012

Parvekkeen kasvit vaihtavat koko ajan paikkaa, vanhoja lähtee ulos, uusia kasvaa tilalle, mutta kun en koko parveketta ole aikoihin esitellyt, kirjataan nyt tämä tilanne. Parhaat satokasvit, Alma Paprika ja amppelihabenero ovat sisätiloissa lämpimässä, unkarilaisia annuumeita vein viime viikolla toista kymmentä ulos ja näyttävät ne sielläkin kasvavan.
Kuvista aukeaa isommat uuteen ikkunaan, ja niissä on nimitekstit. Kiinnostuneet voivat sieltä katsoa tarkan järjestyksen.

Parveke itään
Aloitetaan ovesta vasemmalle eli itään olevasta lasiseinästä. Kissan puun takana on "Aji Magyar" eli PI 594136. Se ylsi jo viikko sitten kattoon, mutta kukista ei vain kehity raakileita. Taisin laittaa tämän turhan hämärään nurkkaan, kun tuo koivukin varjostaa aamuvaloa. Päivällä ei näin syvälle parvekkeelle paista sisään. 

Valkoisessa amppelissa Aji Bonito kasvattelee taas aika satoa, vaikka toukokuun lopulla siitä keräsin paljon punaisia. Se oli parhaiten talvehtinut bacca ja teki eniten satoa melko tavalla valoista sivussakin varastohuoneessa. Kun se on vielä hyvän makuinenkin, sitä pitää kehua.

Seuraavista olenkin kertonut viime aikoina jotakin ja nimet näet isommasta kuvasta. Nurkassa isolehtinen Chinchi Uchu tekee mielenkiintoisen näköistä raakiletta ja sinisessä amppelissa majailee Canario. Hyvin viihtyy tämä pubescens parvekkeella, mutta helteitä ei vielä olekaan ollut.

Parveke etelään
Eteläseinällä parhaassa (tai pahimmassa) paahteessa ovat Chinchi Uchu pylvästä vasten, sitten Aji Amarillo, Ylhäällä tomaatti Mini Piros, Canario ja hyllyllä chinenset White Habanero, Aji Cachucha ja Peruvian White Habanero. Kahvipöydälle on unohtunut munkkipussi ja jotakin ruukunvaihtoa odottavia koristekasveja. Tuossa pöydällä levitetyn sanomalehden päällä teen multahommat.

Tästä oikealle ovea vastapäätä on isännän rikki kulunut nahkanojatuoli ja mahdollisuus avata laseja ja kurkotella ulos pihalle.

Parveke länteen
Länsipuolella on hyllyn pääty vielä vapaana kirjoille ja kameralle nojatuolin vieressä. Ruskeassa amppelissa ottaa aurinkoa Ulupica Large, jota on kasvatettu useassa eri paikassa, mutta kukat eivät vain kehity eteenpäin. Tämä nyt on sellainen malli Ulupicaa. Keskellä valkoisessa pikku amppelissa (aivan liian vähässä mullassa) on Rocoto Manzano Orange, joka käpristelee lehtiään alaspäin. Ensimmäiset raakileet ovat silti siinäkin. Oikean laidan valkoisessa amppelissa majailee Aji Quitunquito, joka on aivan täynnä raakileita. Seinää vasten on isoin Paprika, Hecele Eros, jossa on komeita chilejä kypsymässä. Muu hyllyn sisältö selviää isommasta kuvasta. Unkarilaiset annuumit ovat pieniä, kun idätin ne monta kuukautta muita myöhemmin ja vein isoimmat ulos.

Vasemmasta ylänurkasta puskee kuvaan Canarion oksa. Niitä on parvekkeen kattoon tukien useita jopa yli kahden metrin mittaisia versoja eri suuntiin ja aika isoja vihreitä raakileita siellä jo on. Satoa näyttää tulevan kymmenin kappalein. Tätä en enää pysty siirtämään tai vaihtamaan isompaan ruukkuun.

Se minua vähän kummastuttaa, että raakileet eivät kuvissa näy. Melkein joka puskassa niitä vihreitä on, toiset ovat jopa täynnä niitä, mutta vihreä vihreiden lehtien joukossa ei vain erotu. Se vaatii lähikuvia.


7 kommenttia:

Tiemuh kirjoitti...

Onkos se Canarion oksa joka ensimmäisessä kuvassa luikertelee tuolla katossa? Ilmeisesti tuo sinun valkoinen väritys parvekkeen sisäpuolella heijastaa valoa sen verran että tuolla katonrajassakin, ilman suoraa valoa, pysyy kasvamaan.

Chilivaari kirjoitti...

Oikea havainto.
Canario esiintyy joka kuvassa, kiemurtelee pitkin kattoa ja tekee pienen nyrkin kokoisia soikeita pallukoita joka oksaan. Se viihtyy.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
hienot kasvit olet saanut aikaan! Omien kerrostalo asunnon ikkunalauta kasvatukseni tulokset vaihtelevat hädästä riemuun, jos ei päivittäin niin viikoitain.
Tällä erää ongelman näyttää olevan Dr Greenin käppyräiset, rullautuvat ja puolikkaat lehdet.
Ruukkua olen vaihtanut isompaan sekä kastellut Puutarha kesä vedellä. Palkoja on toista kymmentä syöty, kymmenkunta kypsymässä ja lukuisa määrä pikku nuppuja tulossa. Suurennuslasilla olen tutkinut kasvustoja, enkä ole liikkuvia tms muita möhköjä havainnut. Sumutan vedellä useasti. Olen päätellyt näistä kirjoituksista, että saattaisi olla kyse kalium/magneesium puutteesta. Kaupassa oli joku Biolan 25 kg pussi ainetta, jossa oli magnesiumin alle 3 %. Käsittäisin, että melko vähän magnesiumia. Eikä tuon pussukan säilyttäminen sängynaluslaatikossa tunnu houkuttelevalta.
Tietäisikö Chilivaari neuvoa mitä lannoitteita voisi kokeilla ja saako mitään tavaraa pienemmissä erissä? Toisaalta kun satoa tulee ja ötököitä ei näyttäsi olevan, menisi näillä. Jos kasvi kuolee, laitan alkuvuodesta uudet talteen otetuista siemenistä. Tähän vielä: olenko käsittänyt oikein, että vain kypsien chilien siemenet kannattaa ottaa talteen jatkoviljelyä varten?
Mukavaa päivän jatkoa kaikille

Chilivaari kirjoitti...

Ikkunaviljelijälle ei näistä puutarhakalkeista säkeissä todella ole iloa. Jos saat joltakin kaverilta tai maanviljelijältä kupillisen lainaksi, se voisi mennä. On sitä toki muutaman kilon pakeissakin myynnissä.

Usein nuo puutostilalta vaikuttavat lehtioireet ovat jotakin muuta. Uuteen multaan siirto pitäisi ratkaista ongelma, jos se on hivenaineista kiinni. Mullan merkkiä voi varmuuden vuoksi vaihtaa. Kananmunankuoria murskaamalla saa hyvää kalkkijauhetta. Ihmisten ja eläinten ravinnelisät, magnesiumpillerit esimerkiksi kelpaavat kasveillekin, mutta ei niistä usein apua ole. Syy on jossakin muualla.

Kyllä, vain kypsistä chileistä saa itäviä siemeniä.

Tiemuh kirjoitti...

Pieni sivuhuomio tähän: Ihmisille tarkoitetut magnesium pillerit eivät yleensä sisällä (ainakaan minun kaksi eri valmistettani) magnesiumsulfaattia, joka on aina mitä käytetään kasvien magnesiumin saantiin.

Chilivaari kirjoitti...

Se, että samaa yhdistettä ei käytetä voi johtua myös hinnasta, koostumuksesta, mausta tms. Syvällisempää tietoa asiasta minulla ei ole.

Tarkoitin lähinnä sanoa, että useimmat magnesiumin puutokseksi kotioloissa diagnosoidut tapaukset johtuvat kylmyydestä tai kuumuudesta, liiallisesta kastelusta tai väärästä pH:sta, siis hoitovirheistä. Magnesiumpitoisella puutarhakalkilla jotkut tapaukset ovat parantuneet, mutta ei se vielä todista, että magnesiumin puute olisi ollut syy oireiluun.

Tiemuh kirjoitti...

Ei minullakaan syvällistä tietoa ole, mutta koska magnesiumsulfaattia käytetään myös eläinten ja joskun aikoinaan myös ihmisten ulostuslääkkeenä, niin luulisin syyn piilevän aikakin siinä. Lisäksi eri yhdisteet imeytyvät eri tavoilla, joten kai niissä pyritään käyttämään sopivinta.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.