Valotesti 26.3. Sekavalo
Edessä Habanerot kasvavat hitaasti, mutta taustan annuumit ja baccatumit ovat jo vauhdissa. Otetaanpa tarkasteluun vaikka kummankin kaapin vasemmanpuoleinen, Pimiento de Padron. Ne tulivat samana päivänä taimelle ja ovat saman chilin jälkeläisiä. Eroja ei siis pitäisi olla. Sinisemmässä valossa 5500K "päivänvalo" ESL:n alla on kasvanut enemmän ja isompia lehtiä ja mittaa on 18 cm. Vasemmassa kaapissa 2700K "lämmin valkoinen" on kasvattanut vain 12 cm.
Oikean laidan Inca Red Drop sai varaslähdön, se tuli taimelle 2 päivää aikaisemmin, mutta tuo ei likimainkaan tasoita eroa. Jotakin muuta siinä on. Itse asiassa punainen baccatum on nyt saman kokoinen kuin sininen oli viikko sitten.
Kaikki hoito on ollut identtistä, kasteluja saman verran, lamppu yhtä korkealla, yksi lannoitus Puutarhan Kesällä. Ja alkuolettamukseni oli, että valon väri ei vaikuta taimien kasvuun.
Oikean laidan Inca Red Drop sai varaslähdön, se tuli taimelle 2 päivää aikaisemmin, mutta tuo ei likimainkaan tasoita eroa. Jotakin muuta siinä on. Itse asiassa punainen baccatum on nyt saman kokoinen kuin sininen oli viikko sitten.
Kaikki hoito on ollut identtistä, kasteluja saman verran, lamppu yhtä korkealla, yksi lannoitus Puutarhan Kesällä. Ja alkuolettamukseni oli, että valon väri ei vaikuta taimien kasvuun.
10 kommenttia:
Hyvin näyttää kasvavan noilla esleillä chilit. Olisi kiva tietää mitkä spektrit ovat noissa lampuissa.. Voisin kuvitella, että ovat monipuolisemmat kuin vaikka natikassa tai monimetallissa, sillä itse olen pistänyt merkille, että monimetallilla chileille kasvaa melko pieniä lehtiä. Sen voisi selittää spektrin vajavaisuus, sillä viime kaudella kasvatin taimet esleillä ja silloin chileille kasvoi suuremmat lehdet ja kasvu oli muutenkin rehevämpää. Tosin tuo monimetalli näyttää kukittavan ahkerasti, koska taimille ilmestyy hyvin pieninä jo nuppuja.
Spektrejähän ei juuri julkisesti kerrota.
Lamput kerroin homman esittelyssä eli ne ovat 23 Wattiset energiansäästöt, vasemmalla 2700 Kelvinin "lämmin valkea" Megaman, oikealla 5500 K Viva-Lux "päivänvalo", jota myös täysspektriseksi kutsutaan.
Eihän tämä tulos mikään yllätys ole. Muistelisin, että tuosta 2700K:stä kasvi ei saa ollenkaan/juuri ollenkaan niitä aallonpituuksia, joita nimenomaan tarvitsisi.
Kiva nähdä näitä testejä!
Jos sinulla on salattua tietoa, kerro se muillekin. ESL:n spektreistä en ole löytänyt tietoa, eikä kasvien tarvitsema aallonpituus suinkaan ole yksiselitteisesti määritelty kuten edellisessä kaappiraportissani totesin. Erilaisia käppyröitä esiintyy ja kaupalliset näkökohdat usein luuraavat niiden taustalla. Minä en tiedä, mihin uskoa.
Kasvit tarvitsevat punaista ja juuri sitä näyttäisi tuosta "lämpimästä valkoisesta" tulevan. Miksi se ei kelpaa.
Pahimmillaan tässä ajaudutaan siihen, että jokaisen valmistajan 2700K spektri on erilaista ja kaikki pitäisi testata erikseen. Se on jonkun muun homma. Minulle riittää Megaman ja senkin siirrän jonnekin kellariin tai käytävään, pois kasveja valaisemasta.
Värillä on väliä. Tai ainakin Kelvineillä! Kyllähän tuossa aika selvä ero on.
Itse huomasin talvella samaa ilmiötä omilla taimillani, vaikken mitään varsinaista vertailua lähtenytkään tekemään. Kaikki taimet etenkin pieninä nojailivat jatkuvasti Osramin 840-loisteputken suuntaan vaikka lähempänä olisi suoraan päällä ollut 827 tarjolla.
Hienoa kyllä että jaksat näin huolellista vertailua tehdä.
Megamaneista ei oikein tunnuta jakavan tietoa, vaikka sitä yrittäisi kaivellakin. Osramin tuoteluettelosta löytyy lamppujen spektrijakaumat jokaisen tuoteosion lopusta (mun paperiluettelossani sivut 3.35 (ESL) ja 4.35 (loisteputket)). Tuoteluettelo löytyy myös osramin sivuilta.
Ymmärtääkseni kasvit tarvitsevat punaista JA sinistä aallonpituutta, ja sininen melkolailla puuttuu / on erittäin vähäinen 2700K:ssa.
Korjatkaa jos olen väärässä. Saatan nimittäin ollakin, vasta yritän oppia ymmärtämään näitä juttuja.
Oletko mitannut näiden valojen lähettämät valaistusvoimakkuudet eli luksimäärät mittarilla vai luottanut vain valojen spekseihin, että tuottavat samanverran valoa?
Kyllä ne on ihan ammattilaisten Gossen luksimittarilla mitattu ja sentin tarkkuudella asennettu sellaisiin korkeuksiin, että valoa on yhtä paljon molemmissa kaapeissa.
Tämän valotesti-ketjun alimmassa eli vanhimmassa jutussa asia on selostettu puolivälissä tekstiä: http://chilivaari.blogspot.com/search/label/valotesti
No siellähän ne luki, ei pistänyt sitten millään silmään kun selailin läpi :D hyvää testitulosta näyttää tulevan!
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.