Värillä saattaa sittenkin olla väliä

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Kaksi viikkoa sitten aloitin kasvatuskokeilun eri värisissä valoissa. Oletukseni oli, että valon väri ei vaikuta taimien kasvuun. Saatoin olla väärässä. Eihän kahden viikon kasvusta vielä voi päätellä paljoa, mutta tältä se nyt näyttää.

Testin alkuasetelmat 1.3. ja kaapin esittely 14.2. löytyvät noista linkeistä. Ensimmäinen kuva on kahden viikon takaa, alla tämän päivän tilanne. Tällä kerralla "sininen" valo on kameralla käännetty oikeaksi, yllä punainen. Silmällä kumpikin näyttää siedettävältä, kameralla ei.
Valotesti 13.3. Kamera päivänvaloasetuksilla.
Kokoeroa on jo syntynyt. Vasemman laidan Padronit ovat tulleet taimelle täsmälleen samaan aikaan. Sinisen puolen Inca Red Drop (oikealla) on kaksi päivää vanhempi ja selkeästi isompi. Kuvasin sen vertailun vuoksi myös toissa päivänä, mutta ero punaiseen puoleen on silti huomattava. Edessä Habanero on punaisella puolella jopa vähän isompi, mutta siihen saattaa vaikuttaa se, että sininen juuttui siemeneensä ja sirkkalehdet vähän repeytyivät. Tuollaiset erot tasoittuvat lähiviikkoina.

Kohta tulee eteen lamppujen nosto ennen kuin ne polttavat lehtiä. Tässä jouduinkin mielenkiintoisen pohdinnan eteen. Pitäisikö molempia lamppuja nostaa samaan aikaan ja yhtä paljon? Niin olin suunnitellut. Mutta silloinhan punaisen puolen kasveille tulee vähemmän valoa, kun ne ovat matalampia. Pitäisikö niille antaa tasoitusta?

Lisäys 19.3.
Seuraava kurkistus kaappiin.

4 kommenttia:

Räyhis kirjoitti...

Ei mitään tasoituksia!

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole reilua jos kasvit ei saa samaa valomäärää molemmilla puolilla. Periaatteessa eikös tuollainen loisteputki säteile valonsa säteittäin? Eli lamppujen eri muodot vaikuttavat myös. Sininen kierretty lamppu säteilee enemmän alas, siinä missä punainen seinille. Reilua voisi olla kääntää punainen lamppu kyljelleen ja pitää molemmilla etäisyys kasvien latvoihin mahdollisimman lähelle vakioina.

Chilivaari kirjoitti...

Jos luet valmistelut tarkkaan, huomaat, että molemmat puolet saavat tarkalleen saman määrän valoa. Se on mitattu luksimittarilla, ei metrimitalla. Lamppujen erilaisesta muodosta johtuen niihin taisi tulla sentin korkeusero.

Huomasin itsekin "tasoituksen" mahdottomaksi. Eniten siitä kärsisi pienin Habanero, se kun on matalin. Testi jatkuu niin, että molemmilla puolilla on sama määrä lukseja kaapin pohjalla. Lamppuja nostetaan 5 cm välein sitä mukaa kuin latvat uhkaavat osua lamppuihin.

Vihtori kirjoitti...

Tuota tuota suosittelisin lukemaan kirjasta
"tehokkaasti kasvihuoneesta"
osiot valo kasvutekijänä sekä kasvihuoneen valaistus.
Kyseinen opus on puutarha-talouden opetuskirja.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.