Kaatuilu = lajityypillinen ominaisuus

torstai 31. maaliskuuta 2011Pimiento de Padron (C. annuum) kaatuili ruukussaan viime vuonnakin vastaavalla tavalla ja korjaantui syvempään istuttamalla. Onneksi nyt ollaan kasvussa noin kolme viikkoa myöhemmässä. Viime vuonna niitä piti katkoa ja viivytellä monella tavalla ennen parvekkeelle pääsyä. Nämä ovat nyt kolmiviikkoisia. Muut maaliskuun alussa idätetyt annuumini ovat vielä pienempiä, tämä on ripeäkasvuinen lajike.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Valon puute ajaa kasvin kasvamamaan tuolla tavalla. Todennäköisesti sulla ei ole ollut erillistä valoa noille, vaan ainoastaan luonnonvalo? (korjaa, jos olen väärässä) Laita lamppu lähelle n.5cm etäisyyddelle niin ei kasva niin paljon pituutta heti ensi askeleilla. Ei muuta kuin satoisaa kautta! :-) T.Bar

Chilivaari kirjoitti...

Kiitos neuvosta.
Se on hyvä neuvo, jaan sitä itsekin mielelläni, mutta ei päde tähän tapaukseen. Padron on sitkeästi kaatuileva, ellei sitä istuta uudelleen syvempään. Sillä on 50W valoa lähietäisyydeltä.

Koko asetelma selvinnee tästä: http://chilivaari.blogspot.com/2011/03/jatketaan-paljastuksia.html

Anonyymi kirjoitti...

itse päätin tänä vuonna laiskana ihmisenä yrittää estää kaatuilua sillä, etten istutusvaiheessa laita purkkiin/ruukkuun multaa aivan täyteen, vaan jätän reilusti tilaa mullan lisäystä varten. tilaa olen jättänyt noin viidesosan purkin tilavuudesta mullan lisäystä varten, maksimissa jopa kolmasosan. mullan lisäyksen suhteen en ole ollut mitenkään systemaattinen, sitä on lisätty tilanteen mukaan toisille enemmän ja toisille vähemmän.

vajaasta kolmestakymmenestä taimesta kaksi on tähän mennessä kaatunut. toinen tosin luultavasti oman hölmöilyn takia. tämä on nyt ainakin toistaiseksi vaikuttanut mukavan helpolta tavalta estää kaatuilua ja aion jatkaa kasvatteluja tällä linjalla jatkossakin. En sitten tiedä onko tämä chileille kuinka hyvä tapa, mutta laiskalle ihmiselle tämä on aika toimivan tuntuinen.

-t.

Chilivaari kirjoitti...

Tuo on ihan hyvä keino, kunhan taimiruukussa on riittävästi kokoa. Parikin senttiä lisää multaa taimen juurelle kun se alkaa kaatuilla korjaa asian. Varteen kasvaa uusia juuria pintamultaankin, jos se on kosteaa. Noissa Padroneissa näkyy pinnassa uusia juuria ja varressa vähän ylempänäkin on nyppylöitä, joista kasvaisi juuria, jos ne jäisivät mullan alle.

Toisaalta, jos kasvattaa pienissä taimiruukuissa, ne on viisasta laittaa täyteen multaa, jotta juurille on tilaa ja energiaa. Silloin seuraavassa vaiheessa isompaan ruukkuun siirto ja syvemmälle istutus on oikea keino.

ladoga kirjoitti...

Minulla on myös padroneita kasvussa, mutta ovat kyllä todella tukevia ja tuuheita olleet alusta asti, joten ehkä näissäkin on vähän eri tyyppejä liikkeellä. Ainoastaan eteläikkunasta tulevan auringonvalon varassa tekevät haaraa joka lehtihankaan.

Tämä siis litran mehupurkeissa. Nyt kasvu on hieman laantunut kun laitoin 10l ruukkuun. Kasvattelee varmaankin juuria.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla taas ovat Padronit käyttäytyneet juuri noin, suurin osa on ollut tommoisia rentoja ja pyrkineet kaatuilemaan.
Ja vieressä on samanlaisessa mullassa ja valossa muita lajikkeita joilla ko. ongelmaa ei ole ollu.
Nyt Padronit ovat jo sen verran isoja että tuo vaihe on ohitettu onnellisesti.
Itsekin arvelen että tuossa voisi olla jotakin lajille tyypillistä.

tv. karko

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.