Kummallisia ovat chilien kasvunopeudet

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Kaksi baccatumia, Jamy tasan kaksi kuukautta,  Puca Uchu (Aji Rojo) viikkoa vaille. Saman ikäisiä siis. Korkeudet 40 ja 10 cm.
Samassa mullassa nuo ovat kasvaneet, mutta Jamy sai vähän isompaan ruukkuunsa 3.2. reilun annoksen kanankakkaa ja merilevää, eli luonnonlannoitetta. Se oli jo silloin tuota rääpälettä isompi. Saman idätyserän baccatumeissa on kaiken kokoisia, pari tuollaista pientä, muutama keskikokoinen ja Aji Chanca ilman lisälannoitusta on myös 40 cm korkea, mutta paljon ohuempi rungoltaan ja vaaleampi lehdiltään. Ne nyt vain kasvavat eri tahtiin.

Varastolannoituksen vaikutukset ovat vaihtelevia ja riippuvat ainakin lajista ja aloitusiästä. Nyt näyttää siltä, että vahva lannoitus luonnonlannoitteella vahvistaa runkoa ja tummentaa lehtiä. Tuossa Jamyssa näkee selvästi, milloin juuret ovat löytäneet lannoitevaraston. Kaipa se lisää pituuskasvuakin, ainakin chinense Cajamarcalla. Sellaisen tällä hetkellä varmalta vaikuttavan havainnon tein Cajamarcan kukinnasta, että varastolannoitettu tekee 2-5 kukkaa yhteen haaraan, kun normaalilannoituksella niitä on 1-2. Reilusti lannoitetulla on siis paljon enemmän kukkia ja ne kehittyivät nopeammin. Kukinnan onnistumista tuskin kannattaa odotella maitopurkissa kasvaville puumaisille melkein puolimetrisille chileille. Enemmän multaa ne tarvitsevat - ja tilaa.

Olihan tuossa tammikuisessa kukkamultapussissa varmaan jotakin vikaa. Se oli paakkuuntunut ja haisikin puhdistamolietteelle. Seuraavaksi ostin muita merkkejä. Jotkut taimet siinäkin kasvoivat ihan normaalisti, eikä yksikään kuollut. Lannoitusta ja kalkitusta kait olisi pitänyt aloittaa aikaisemmin, mutta täyttyy tuo ikkuna tälläkin vauhdilla.

11 kommenttia:

Räyhis kirjoitti...

Innostuin tästä varastolannoituksesta sen verran, että kun olen koulinut noita taimia kertismukista maitotölkkiin, olen pohjalle laittanut 2 tankoa broilerinkakkaa.

Chilivaari kirjoitti...

Aika varovaisesti olet lähtenyt liikkeelle. Ei tuosta pahempaa haittaa ole aiheutunut, jos vain ikkunalle mahtuu. Varhain kylvetyille hidas kehittyminen voi olla hyväksikin.

Pohjalla tuon luulisi olevan paikallaan. Kun juuret ovat kasvaneet läpi mullan ja käyttäneet siitä enimmät ravinteet, ne löytävät pohjalta lisäpotkua. Ei siis kannata odottaa välitöntä vaikutusta.

Ihan pienille taimille sillä ei näyttäisi olevan tuntuvaa vaikutusta. Voimakas lannoitushan voi myös polttaa juuria ja olla haitaksi.

Vastoin tähänastisia luuloja ja "asiantuntijoiden" lausuntoja, typpipitoisella luonnonlannoitteella näyttäisi olevan myönteinen vaikutus kukintaan ja sen onnistumiseen.

Herpiili kirjoitti...

Näyttääpä 0.5L kaljatuopeissa elelevät taimetkin erittäin elinvoimaisilta, kasvualustana "Biolan potting soil for professionals" turve-hiekkaseos jossa on myös kanankakkaa mukana. Vanhimmat tuossa elelevät taimet pukkaavat nuppujakin varsin paljon. Eipä näytä haittaavan pienempiäkään taimia jotka tuossa kasvavat.

Räyhis kirjoitti...

Biolanin kanankakkaa saisi myös nestemäisenä liuoksena, ainakin valmistajan nettisivuilla uhotaan sen olevan "luonnonmukainen" lannoituskeino. Itse en näistä tiedä, mutta ilmeisesti typpeä on eri muodoissa; loogisesti ajateltuna kakka olisi se luonnonmukaisin.

Täytyy tehdä vertailevaa tutkimusta, osa taimista on koulittu ilman varastolannoitusta. Toisaalta, taimillakin on yksilöeroja, yksi jalapeno on kohta jo kahdeksannessa lehtiparissa ja liki 15cm korkea kun muut 9kpl ovat vasta toisessa lehtiparissa ja tulitikun mittaisia. Henkimaailman hommia..

Chilivaari kirjoitti...

Kun viimeksi asiaa tutkin, nestelannoite ei ollut lähellekään samaa NPK-arvoiltaan. Voihan se silti olla käyttökelpoista, mutta samaa se ei ole.

Todellinen vertaileva tutkimus tosiaan vaatisi suuremman joukon, jotta yksilöiden erot saisi karsittua. "Ihmekasvamisia" tapahtuu monista eri syistä, mutta tuon Jamyn rungon paksuneminen kyllä johtuu varastolannoituksesta. Olen noita nähnyt muutaman muunkin tapauksen vuosien varrella.

Räyhis kirjoitti...

Kohta on nuo puikot loppu, taidan ostaa näitä Teidänkin mainostamia rakeita. Myyntipakkaus on tietenkin useampi kilo? Vai onko siitä kotitalousversiota tyrkyllä jossain?

Räyhis kirjoitti...

Vastaan itse itselleni, http://www.biolan.fi/suomi/default3.asp?active_page_id=163, litran pusseissa myydään myös.

-> Plant-againiin...

Chilivaari kirjoitti...

Siinä on sitten mukana HAJU.
Ei oikein sovellu sisätiloissa käsiteltäväksi. Multaan haudattuna ja kasteltuna haju häviää.

Räyhis kirjoitti...

Pohjalle ajattelin ripsiä, tai sitten passelilla työkalulla painaa kolon ja sinne, kuten blogissa.

Antsa kirjoitti...

Hello,

Ootko muuten antanu mitään muuta lannotetta paitsi kyseistä kanankakkaa? Tarkotan siis, että esimerkiksi ruukun vaihdon yhteydessä niin pohjalle kakkaa ja sit vaikka muutamalla ekalla kastelukerralla jotain kevyttä nestemäistä ennenkuin juuret löytää pohjalle?

Ainakin viime vuonna omat kasvit tuppas lipsahtaa turhan korkeiks ja heikko runkosiks et jouduin tukemaan niitä aika reilusti ja sitten sato vaiheessa alko näyttää ihan itsemurhalta kun runko vääntyy ja lehdet tippuu et ees muutaman hedelmän sais valmiiks. Katotaan jos toi kanankakka auttais asiaan tälle vuodelle :)

Loppuun vielä niin on ollu loistava blogi tää näin, paljon hyviä vinkkejä ja asiaa! :)

Chilivaari kirjoitti...

Enpä ole muuta lannoitusta antanut alkuvaiheessa, kun uudessa mullassa on ihan riittävät aineet ainakin kuukaudeksi.

Tukevuus riippuu toki muistakin tekijöistä. Valon, lämmön ja lannoituksen tulee olla tasapainossa. Siinä sitä on kotioloissa säätämistä. Kasvihuoneen vakiolämmössä ja valossa vasta voisi lannoituksen vaikutusta tutkia luotettavasti.

Latvominen, eli haaroittumisen aloittaminen aika pienenä (n. 15-20 cm korkeana) lisää tukevuutta ja oksia varsinkin baccatumeihin, joista muuten voi tulla metrisiä kaatuilevia runkoja, joissa on tupsu latvassa.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.